TVE Catalunya emet el documental "Simfonia d'estrelles", dedicat a la cuinera Carme Ruscalleda
- El documental, de producció pròpia, viatja de Sant Pol de Mar a Japó passant per Barcelona amb la xef que atresora més estrelles Michelin
Considerada com la gran dama de la cuina mundial, Carme Ruscalleda és la dona amb més estrelles Michelin del món: tres pel restaurant Sant Pau de San Pol de Mar, dues pel Sant Pau de Tokio i dues més pel Moments de Barcelona que codirigeix amb el seu fill Raül Balam. En total set, i molts guardons i reconeixements. El documental "Simfonia d'estrelles", de Montse Mompó i Pilar Ruiz, producció pròpia de RTVE, seguirà a Ruscalleda a Sant Pol de Mar, a Barcelona i a Tokio. S'emetrà diumenge a les 12h a La 2.
Carme Ruscalleda és una cuinera autodidacta, tenaç i innovadora. Ella acostuma a dir que la naturalesa ha de desfilar per la taula. Porta practicant la cuina de proximitat des de fa uns 30 anys d'una forma delicada, poètica, visualment atractiva i exquisida. Una persona exigent, però la primera exigència és envers ella, per això continua des de fa 30 anys al capdavant de la cuina mundial.
És impossible conèixer i entendre l'èxit de la cuinera amb més estrelles Michelin del món sense el seu marit Toni. "El Toni i jo vam començar a sortir quan érem adolescents i vam entrar en el món laboral molt joves. Hem anat creixent un al costat de l'altre, i de fet, vam acabar treballant junts a la botiga de casa meva, una botiga que vam transformar treballant fermament sempre pensant en la gastronomia, i que es va convertir en l'embrió del restaurant Sant Pau".
"Simfonia d'estrelles" segueix a Carme pels tres punts claus de la seva vida, on té els seus tres restaurants: Sant Pol de Mar, Barcelona i Tokio. El documental es capbussa en la vida i la cuina de la xef, qui obre molt amablement les portes dels seus restaurants. També explica els secrets de la seva cuina i la manera d'elaborar-la.
El documental la segueix en altres aspectes de la seva vida professional, com les xerrades que fa a Osca, sempre disposada a explicar els seus secrets. A Tokio mostra el seu restaurant, però també la ciutat i la visita a un fotògraf japonès. A la Carme sempre li ha interessat l'art i li hagués agradat fer Belles Arts però a casa seva no volien que fos artista, es podria haver descarrilat.
L'estiu de 1988 la Carme i el Toni van crear el Sant Pau: ella als fogons i ell a la sala. La primera estrella va arribar als dos anys i mig. I Carme ja no va deixar l'alta velocitat. El 1996 va obtenir la segona i al 2005 la tercera. Un dia un empresari japonès es va presentar al Sant Pau a dinar, després de l'àpat li va proposar muntar un restaurant a Tokio. La idea els hi va semblar de bojos, però, després de diverses invitacions, al 2004 obrien el Sant Pau Tokio. Anys més tard va arribar l'oferta de portar el restaurant Moments de l'Hotel Mandarín Oriental de Barcelona. Al capdavant del mateix es troba el seu fill Raül Balam, primer seguidor de la cuina de la seva mare.
Ruscalleda sempre ha estat una dona innovadora i com que la vena artística no l'ha abandonat mai dibuixa tots els seus plats i prepara aparadors. El documental mostra la cuina que ha fet per aquest hivern, una Paleta de Colors, la seva darrere investigació que va presentar al prestigiós congrés San Sebastián Gastronomika: crear d'una forma natural, sense colorants, tota la paleta de colors però res és el que veus i menges.
Per Carme Ruscalleda la cuina ha estat, és i serà tota la seva vida, la seva il·lusió. Li ha donat el millor d'ella sense esperar res a canvi.