Enlaces accesibilidad
Diumenge 3 de novembre a les 13:00 a La 2

"Entre Vinyes" s'endinsa en la DO Pla de Bages

  • En aquest capítol el programa mostrarà la Masia Roqueta amb la Bodega Abadal, els cellers cooperatius i les barraques de pedra seca on s'hi refugiaven els viticultors

Por

"Entre Vinyes" és un programa dedicat al coneixement, la cultura del vi i l'enoturisme, amb la col•laboració de la sommelier Meritxell Falgueras.

El primer que es descobreix quan s'entra a la DO Pla de Bages és el lligam entre el deu romà del vi Bacus i el nom de la comarca. Aquest fet ja indica la dimensió històrica que va tenir aquesta terra en la cultura del vi. "Entre Vinyes" visitarà en aquest capítol les muntanyes que no deixen de mirar mai Montserrat, on es poden trepitjar vinyes a peu de carretera i també vinyes enfilades en carenes.

La primera parada de la Meritxell Falgueras serà al Museu de Geologia de Manresa on les diferents textures de pedra mostren els gustos del vi que s'hi fa. La pedra també és molt present en les vinyes enfilades de la Masia Roqueta, una masia del segle XII on es pot tastar el gran ventall dels vins de la Bodega Abadal.

El programa també repassa la història dels cellers cooperatius entrant al que hi ha a Artès. Un edifici modernista d'on va sortir el vi que es va servir a l'exposició internacional de l'any 1929 a Barcelona. I és també als voltants d'Artès on es poden comprovar com eren les barraques de pedra seca que encara es troben en els boscos de la zona. En aquestes barraques s'hi refugiaven els viticultors que hi va haver fa dos segles.

Contràriament al que ha passat a d'altres zones de Catalunya, al Pla de Bages no hi va fer tant de mal a les vinyes la fil·loxera com la proliferació de colònies tèxtils, on l'abandonament dels cultius va ser molt generalitzat. Dos segles després, la mateixa zona recupera el picapoll, el raïm que només es fa en aquestes terres i que es troba en plena forma, tant és així que ja ha arribat a la Xina.

En l'apartat gastronòmic d'"Entre Vinyes", el programa mostra com es prepara un plat de bacallà maridat amb un blanc picapoll, en un indret que combinarà el segle X i el monjos de Sant Benet amb la sofisticació del disseny del segle XXI de la Fundació Alícia i els seus experiments sobre el perquè ens agrada un vi. Però abans, una nova proposta d'enotursime, la Ruta de les Tines al frondós Parc de Sant Llorenç de Munt i l'Obac on es poden contemplar tant la immensitat de les muntanyes com les tines on abans hi guardaven i hi feien el vi.

RTVE

anterior siguiente