Enlaces accesibilidad

Les recomanacions literàries d'Óscar López per els dies de confinament

  • L'Óscar López, director de Página Dos, ens fa recomanacions per aprofitar aquests dies que no podem sortir de casa
  • Cinc llibres en català per a un públic adult i cinc d'infantils i juvenils que no es perdre els més joves de casa

Per
Els cinc llibres per gaudir del confinament de l'Óscar López

Óscar López, director de Página Dos, ens recmana des de casa seva diversos llibres per passar millor aquests dies que som confinats a la nostra llar. Són cinc obres per a públic adult i cinc d'infantils i juvenils. Comencem!

"Boulder", d'Eva Baltasar

Segon llibre d'un tríptic que va començar amb la novel·la "Permagel", en que l'escriptora explora la veu, la vida i el cos de tres dones.

La protagonista de Boulder es guanya la vida com a cuinera en un vaixell mercant. És la situació perfecta: solitud, una cabina, l'oceà, algun port en el qual conèixer dones... Fins que un dia, una aconsegueix que abandoni el mar, accedeixi a viure entre quatre parets i s'impliqui en la gestació assistida i l'educació d'un fill.

"Ca la Wenling", de Gemma Ruiz Palà

Una novel·la molt entretinguda que parteix de la relació d'amistat que s'estableix entre una dona xinesa que té una perruqueria, la Wenling, i una documentalista catalana que és clienta seva.

En el llibre trobem un bon pessic de la Xina, d'on va arribar la Wenling fa deu anys. I també dones jubilades de Gràcia, joves tossudes, una embarassada enamorada, llàgrimes de la guerra del Vietnam, productes de cosmètica francesos, injustícies forjades a Amèrica i racisme ben empeltat.

"Pedres i boira", de Jordi Navarro

Un debut literari que ens mostra la ciutat de Girona allunyada de la imatge glamurosa que sovint l'acompanya. Un seguit d'històries del Barri Vell de Girona que ens n'ensenyen la cara B, la que no surt a les guies turístiques, la de la gent que no arriba a finals de mes, la que lluita, que s'enfronta a desnonaments, a les forces d'ocupació, a desenganys amorosos, a les tristeses de la vida. Una Girona especial i real que està amagada però ben viva enmig dels racons del Barri Vell, entre pedres i boira.

"Dones valentes", de Txell Feixas

La corresponsal de TV3 a l'Orient Mitjà, Txell Feixas, ens explica a través de la seva mirada les històries de les dones valentes i anònimes que ha conegut i que no troben espai als informatius. Vides i exemple que commouen, empoderen, i alhora expliquen millor que cap altra notícia, els canvis que vindran i que fa temps que truquen a la porta dels països àrabs.

"Les amistats traïdes", de David Nel·lo

Darrer Premi Sant Jordi de Novel·la és un relat sobre l'amistat, l'amor i els límits de l'ambició.

El protagonista és un traductor literari que en una estada a Suïssa es troba per sorpresa amb un famós escriptor desaparegut des de feia molts anys. Aquest li acaba revelant la increïble història de la seva vida i perquè va fugir.

L'Óscar també ens deixa unes quantes recomanacions perquè els més petits, i els no tan petits, gaudeixen d'un bon llibre.

"L'Oliver Button és una nena", de Tomie dePaola

Un història molt particular amb què el seu autor ens transmet part de la seva experiència per recordar-nos que hem d'estar segurs de nosaltres mateixos i ser fidels als nostres somnis, encara que la resta no els comparteixi.

"Que no t'expliquin contes!", de la Gala Pont i la Natza Farré

L'escriptora Natza Farré i la il·lustradora Gala Pont capgiren els referents de la nostra infantesa i ens conviden a un viatge crític que evidencia que les fake news fa segles que existeixen i condicionen la nostra percepció del món.

La protagonista del llibre és la Lluïsa, una gran lectora amb molta curiositat. Un dia contacta amb la caputxeta vermella i aquesta la portarà a visitar les protagonistes dels seus contes preferits, i descobrirà que no tot és com ens han explicat.

"La Biblioteca secreta", de Jaume Copons i Liliana Fortuny

Es tracata del 16è llibre de la saga "Agus i els monstres". L'Agus i els seus amics hauran d'evitar que una sèrie de llibres molt importants desapareguin.

"La crida del Bosc", de Jack London

El protagonista és un gos, el Buck, que viu tranquil i mandrós en una casa benestant a Califòrnia. Fins que l'empresonen i el porten a l'Àrtic, on la recerc d'or, tot just descobert, exigeix gossos forts i intel·ligents com ell, capaços d'arrossegar els trineus.

"Ametlla", de Sohn Won-Pyung

Un llibre per al públic juvenil que ens narra la història d'en Seon, un jove de setze anys que pateix alexitímia, és a dir, és incapaç d'experimentar cap emoció. Quan la mare i l'àvia moren, haurà d'enfrontar-se al món tot sol. Fins que coneix en Gon, un noi molt conflictiu que ha estat en centres de menors i que no pot controlar l'agressivitat. Entre tots dos sorgeix una estranya amistat que, contra tot pronòstic, els transformarà.