Anterior Cuando la red no es social Siguiente 'Fugitiva': Una cena familiar se convierte en una auténtica pesadilla Arriba Ir arriba
Arxiu TVE Catalunya - Mare Nostrum

L'espai de TVE-Catalunya 'Mare Nostrum' compleix 50 anys

  • Considerat el primer informatiu en català, va començar les emissions el 14 de marc de 1967

  • En aquest web de RTVE-Catalunya es recupera el primer programa amb reportatges de La Passió d'Olesa de Montserrat

|

“Mare Nostrum” va ser el primer programa informatiu en català emès per TVE Catalunya. S’emetia mensualment, el segon dimarts de cada mes i tenia una hora de durada.  Basat en una idea de Federico Gallo, els seus reportatges mostraven el món de l’art, la cultura i la societat catalana als espectadors de Catalunya i Balears.

En els seus inicis estava dirigit per Josep Maria Lladó i Figueres i Pablo de Sagarra i el presentava Andreu Avell·lí Artis. Més endavant, al programa van participar Sempronio, Antoni Serra, la periodista Anna Castells i Jordi Bonet Rovira. L’actriu Àngels Molls i Joan Lluch eren els presentadors, i l’actriu també posava la veu en “off”, ajudada per Miguel Rey. El realitzador va ser Juan Manuel Soriano amb Lluís Maria Güell com a ajudant. Mario Cabré era col·laborador habitual del programa.

Les tradicions catalanes eren temes que solien tractar, com la festivitat del llibre i la rosa per Sant Jordi o la de la Verge de Montserrat. A més, “Mare Nostrum” va ser una finestra pels nous intèrprets de la “nova cançó catalana”, pensant en els espectadors juvenils i va destacar a figures del teatre, com a Núria Espert i Núria Feliu. Entre els cantants que van passar pel programa van estar Alicia Granados o Francisco Heredero.

L’arxiu de RTVE Catalunya recupera el primer programa de “Mare Nostrum”, que oferia reportatges com el de la Passió d’Olesa de Montserrat o entrevistes a l’alcalde de Sitges des del Palau Maricel.

“Mare Nostrum” es va emetre durant set anys, del 1967 al 1974.