Enlaces accesibilidad

50 anys del primer trasplantament de ronyó a Catalunya

  • El primer cirurgià a fer un trasplantament renal a l'estat va ser Josep Maria Gil-Vernet
  • El programa "Cuestión Urgente" va retratar malats i metges del Clínic 3 anys més tard

Per
Cuestión urgente - Trasplantes

Aquest any es compleixen 50 anys del primer transplantament de ronyó a l'estat: es va fer a Barcelona en una operació dirigida per Josep Maria Gil-Vernet Vila el 1965, en col·laboració amb el doctor Antoni Caralps.

I ara, el 2015 i també a Barcelona, s'ha fet el primer transplantament de ronyó amb l'ajuda d'un robot. Entre un esdeveniment i l'altre ha passat mig segle d'estudis i investigació.

El document que us presentem, de l'Arxiu històric de TVE Catalunya, mostra com van ser els inicis. Es va filmar el 1968 a l'Hospital Clínic de Barcelona i sobta veure com els conceptes que ara ens són tan familiars, com donació o recepció d'òrgans, eren tan estranys fins i tot per als pacients i els seus familiars.

Fins i tot el programa va demanar unes paraules al llavors bisbe de Girona, Narcís Jubany per aclarir la qüestió a la llum de l'Església. El mateix doctor Gil-Vernet insisteix a dir que cal una xarxa internacional per a rebre i oferir òrgans, coordinar per a aprofitar al màxim les possibilitats. I s'explica amb paraules didàctiques, se sap obrint un món que al ciutadà li queda tan lluny com si fos ciència ficció...

El programa es va enregistrar i emetre en castellà, el maig del 1968.

Aquesta mateixa setmana hem recordat aquesta efemèride a L'Informatiu.

50 anys del primer trasplant de ronyó: es va fer a l'Hospital Clínic de Barcelona