Enlaces accesibilidad

Joana Raspall: cent anys fent!

  • L'escriptora rep homenatges ara que fa 100 anys dedicada a les lletres
  • TVE Catalunya recupera les paraules de Joana Raspall en rebre la Creu de Sant Jordi
  • Dona de fermes conviccions, ha treballat sempre i contínuament pel català i en català

Per
Arxiu TVE Catalunya - Entrevista a l'escriptora Joana Raspall

Diu Joana Raspall que no podem donar si no duem res dins, que no som si no fem. TVE Catalunya s'uneix a l'homenatge a l'escriptora dels contes, els poemes infantils que reciten cada dia els infants a classe. Com podrien aprendre'ls si ella no els hagués creat?

Raspall es va adonar enmig del fosc franquisme que la canalla no podia aprendre i gaudir de la pròpia llengua si no trobava textos idonis. I d'aquí els versos i els personatges, les rimes, les imatges infantils que els feien aprendre amb més facilitat vocabulari i expressió...

Però Joana Raspall explica que això no era pas feina: el que en donava, de feina, era fer diccionaris. La seva obra més coneguda és el de locucions i frases fetes en català. Hi vam parlar ara fa un temps, en ocasió de la concessió de la Creu de Sant Jordi. 

Nascuda el 1913 a Barcelona, estudià biblioteconomia i el 1932 començà una campanya des de la revista Claror per demanar una biblioteca infantil a Sant Feliu de Llobregat. Ja hi treballava quan esclatà la guerra, i des de la feina diària, aconseguí salvar molts llibres catalans. A la posguerra, donava classes d'amagat, com tantes mestres feien a casa seva mateix.

L'Ajuntament de la ciutat on ha treballat i viscut tants anys, Sant Feliu de Llobregat, ha declarat el 2013 Any Joana Raspall, amb el suport del Departament de la Presidència de la Generalitat de Catalunya.