Enlaces accesibilidad

Arturo San Agustín, periodista i escriptor: "El Papa Francesc no improvisa tan com sembla"

  • Periodista i escriptor, cronista i narrador d'històries i un gran entrevistador
  • Ara escriu a El Mundo després d'haver-ho fet durant 10 anys a El periódico
  • Durant 10 anys va ser també creatiu publicitari. És un expert vaticanista
  • Acaba de publicar "De Benedicto a Francisco", la crònica de la transició d'un Papa a l'altre viscuda en primera persona des de Roma
  • Una conversa sobre la situació actual del periodisme, la crisi als mitjans de comunicació, l'art de l'entrevista i els secrets del Vaticà...

Per
Gent de paraula - Arturo San Agustín - 24/05/2013

Gent de paraula

Gent de paraula és un programa d'entrevistes personals, dirigit i presentat per Cristina Puig.

Cristina Puig és una periodista de llarga experiència al món de la televisió i una persona a qui agrada la conversa.

El programa defineix a la perfecció la mena de personatges que ella crida a seure al seu plató.

Gent de paraula s'emet els divendres, a les 20.30 hores, a La 2 de TVE a Catalunya

Arturo San Agustín és un periodista dels d'abans, cronista de la vida, tot un mestre de l'entrevista i escriptor.

la vida és una novel•la

Al seu últim llibre "De Benedicto a Francisco. Una crónica vaticana" fa una crònica de la transició de Joseph Ratzinger a Jorge Mario Bergoglio. Un retrat de la transició papal que es llegeix com una novel•la perquè "la vida és una novel•la", afirma.

al Vaticà hi tinc amics que no he traït

El cert és que Arturo San Agustín té una bona entrada al Vaticà. I el motiu per ell és molt senzill "al Vaticà hi tinc amics que no he traït". El secret ha estat guanyar-se la confiança de gent que són a dins "No manipulo i per això hi tinc accés".

No manipulo i per això hi tinc accés

Gran coneixedor de Benet XVI, explica que és el primer Papa que li va interessar intel•lectualment mentre que l'actual "no m'ha seduït encara", matisa. Per San Agustín el Papa Francesc "no improvisa tan com sembla.És un gran jugador d'escacs" i afegeix que "Bergoglio no és tan ingenu com l'imaginem" tot i que comunica molt bé i s'ha sabut rodejar d'un gran equip de periodistes al voltant.

Gent de paraula - Arturo San Agustín "El Papa no improvisa tan com sembla. És un gran jugador d'escacs"

Bergoglio no és tan ingenu com l'imaginem

També explica que li costa de creure que tot el que va fer després de ser elegit Papa no s'ho hagués pensat i preparat abans: "tot el que va fer al balcó de la Plaça Sant Pere tenia una força que demostra que és un gran actor, en positiu".

UNA IMATGE EQUIVOCADA DE BENET XVI

Benet passarà a la història com un home decisiu, però ens l'han venut malament. Mai no va ser un inquisidor

Arturo San Agustín opina que el Papa Francesc és menys innovador del que ens pensem i que tot el que ha passat, sense el gest de Benet XVI de renunciar-hi, no hagués passat. "Benet passarà a la història com un home decisiu, però ens l'han venut malament. Mai no va ser un inquisidor", remarca.

Defineix Francesc com un home valent, que ha viscut al costat dels pobres, que és honest, i com a jesuïta té un perfil atractiu perquè són homes d'accions.

Francesc encara no ha fet res. Això sí, té una gran virtut: sap comunicar

Viuen al límit, "s'atreveixen a enfrontar-se als poderosos". Amb tot, apunta "Francesc encara no ha fet res. Això sí, té una gran virtut: sap comunicar".

Sigui com sigui, a l'Arturo se li nota que s'ho ha passat bé fent el llibre. Bàsicament perquè és un enamorat de Roma. "La millor assignatura universitària és viure a Roma una temporada. I fer una crònica a un lloc que t'agrada molt no té cap mèrit".

ABANS DEL PERIODISME, LA PUBLICITAT

Arturo San Agustín coneix bé el món de la publicitat. Un món que li ha servit per conèixer tots els mitjans i per ser modest. "I si no ets modest, millor semblar-ho", matisa.

A mi la publicitat m'ha ensenyat que t'has de guanyar les garrofes cada dia

Arturo critica aquells que triomfen i es creuen que per aquest fet la gent ja espera les seves columnes. "A mi la publicitat m'ha ensenyat que t'has de guanyar les garrofes cada dia"

I parlant de modèstia confessa que ni ipads, ni portàtils últim model. En les seves entrevistes "sempre m'acompanya un modest magnetòfon" amb el que ho grava tot.

NO ES VENEN DIARIS PER CULPA DE L'ESTUPIDESA

el periodisme és un estil de vida

Per ell "el periodisme és un estil de vida". Diu que a la gent el que li agrada és que li expliquin històries, i això "és el que ha de ser el periodisme. Però moltes vegades, per falta d'espai, s'expliquen menys històries".

Gent de paraula - Arturo San Agustín: "Que la gent no compri diaris és culpa de l'estupidesa"

moltes vegades, per falta d'espai, s'expliquen menys històries

Per això diu que escriu llibres, perquè "escriure llibres permet fer el periodisme que no es pot fer habitualment per reduir costos". També considera que el periodisme, molt devaluat els últims anys, tornarà a ser vocacional com passava als anys 30 i 40.

escriure llibres permet fer el periodisme que no es pot fer habitualment per reduir costos

En un context en el que es parla de la mort del paper superat per les noves tecnologies, Arturo San Agustín no creu que la culpa que es venguin menys diaris sigui d'Internet, sinó "de l'estupidesa".

No creu que el paper estigui mort, perquè "l'únic que dóna calés a l'empresa periodística és el paper. Internet no dóna un duro", conclou.