Enlaces accesibilidad
'Racons' ens convida a fer un viatge en el temps

Viatge a l'antiga Tarraco romana

Per
Racons - Viatge a l'antiga Tarraco

Racons

Un viatge per alguns dels indrets, rutes o itineraris que ens ofereix l’àmplia varietat i riquesa de l’entorn natural i paisatgístic i del patrimoni cultural de Catalunya.

En cadascun dels 13 programes d’aquesta sèrie coneixerem, de la mà dels seus habitants, algunes de les destinacions més atractives de Catalunya i la seva vinculació amb el territori. A Racons veurem i escoltarem en primera persona els testimonis de la gent que hi viu o que hi treballa, i també descobrirem la seva relació i les seves històries amb els llocs que visitem de la geografia catalana.

Racons és una mirada al territori a través dels seus habitants. Una proposta que vol estimular als espectadors a emprendre el seu propi viatge a partir de les propostes que es realitzin des del propi programa.

En aquest viatge ens apropem a la Tarragona romana per conèixer alguns racons de l'antiga Tarraco, capital de la Hispania Citerior Tarraconensis. Passejarem per les seves restes i coneixerem alguns dels seus indrets carregats d'història com l'Amfiteatre i El Mèdol,  la gran pedrera romana de la que es van extreure les pedres calcàries que es van utilitzar per a construir els edificis més importants de Tarraco.

També visitarem la Vil•la dels Munts,  un assentament que data del segle I, que  dominava una extensa plana per la qual discorria la Via Augusta en el tram que connectava les ciutats de Tarraco i Barcino. Molt a prop, entre Constantí i el riu Francolí, visitarem les restes romanes de la Vil•la de Centcelles, un monument clau de l'art paleocristià.

Viatjarem en el temps fins a la localitat medieval d´Altafulla, que a mitjans del segle XI marcava la frontera fortificada a l'extrem meridional del Comtat de Barcelona. Coneixerem la història del castell d'Altafulla que,  juntament amb el castell de Tamarit, eren la punta de llança dels territoris de la Marca Hispànica per tal de dominar tot l'entorn, així com la Via Augusta.

L'Aqüeducte romà i el Pont del Diable

Coneixerem la història de l'imponent aqüeducte romà, així  com les llegendes generades al voltant del nom pel que es conegut popularment: el Pont del Diable.  Es creu que va ser aixecat al segle I dC, en l'època de l'emperador August, tot coincidint amb el creixement de Tarraco i va estar en funcionament fins a l'edat mitjana i es va ser restaurat als segles X  XVIII. Al 1905 va ser declarat Bé Cultural d'Interès Nacional i el 2000 Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. L'any 2005 l'Ajuntament de Tarragona va inaugurar el "Parc Ecohistòric del Pont del Diable" per a protegir tant el monument com el seu entorn natural.