Enlaces accesibilidad

Història TVE Catalunya

Per

TVE a Catalunya es posa en marxa un 14 de juliol de 1959 amb un programa que es va dir 'Balcón del Mediterráneo'. Va ser un espai en directe que va presentar José Luis Barcelona des dels recents estrenats estudis de Miramar i que va inspirar Club Miramar, el primer 'talk show' que es va fer a Catalunya i que es va estrenar el 4 d'agost.

Era un programa de música, varietats i entrevistes. El famós torero Mario Cabré va ser un dels presentadors d'aquest espai juntament amb Federico Gallo, un altre dels noms il·lustres de la història de TVE a Catalunya. Però la inauguració dels estudis de Miramar va significar l'inici d'una nova etapa, ja que, entre altres coses, Barcelona va servir d'enllaç amb la xarxa d'Eurovisió.

Va ser l'època de programes com 'X-O da dinero', el primer concurs que premiava amb diners als guanyadors i que presentava Juan Viñas, o altres programes com 'Amigos del martes', de la famosa companyia 'Los Vieneses' encapçalada per Franz Johan i Artur Kaps. Espais com 'Ésta es su vida' amb Federico Gallo, 'Estilo', el primer programa dedicat a les dones amb Maruja Fernández o 'Siempre hay una canción' amb Jorge Arandes.

TVE a Catalunya va ser la primera en parlar en català. Les emissions tenen un punt de partida amb l'espai 'Teatro catalán' i l'emissió de l'obra 'La ferida lluminosa' de Josep Maria de Segarra. Corria el mes d'octubre de 1964.

Els dramàtics o les adaptacions d'obres de teatre a la televisió van ser tot un èxit i una gran plataforma per a molts actors i actrius. L'espai 'Teatro Catalán' s'emetia els últims dimarts de cada mes i tenia gairebé un caràcter clandestí: ni tan sols sortia anunciat a la revista oficial 'Tele Radio'.

Entre 1964 i 1967 es van oferir trenta-una obres teatrals, moltes de les quals es van enregistrar al Teatre de l'Òpera de l'Hospitalet perquè els estudis de Miramar s'havien quedat petits.