Enlaces accesibilidad
Dimarts 22 d'octubre a les 18:30h i divendres 25 a les 11:30h a La 2

Mercè Boada, a 'Noms propis'

  • Conversem amb la neuròloga sobre l'estat actual de la demència i com s'hi està investigant avui dia
  • "La nostra recerca no és tan sols la de trobar un fàrmac i una causa sinó una recerca social de saber les mancances"

Per
Mercè Boada al plató de 'Noms Propis'
Mercè Boada al plató de 'Noms Propis'

'Noms propis' és el programa d'entrevistes en profunditat de TVE Catalunya amb convidats amb una filosofia de vida optimista i amb la capacitat de contagiar-la. S'emet els dimarts a La 2 i està dirigit i presentat per Anna Cler, amb realització d'Esther Martínez i producció d'Amelia Tabernero.

Mercè Boada visita 'Noms propis', programa dirigit i presentat per l'Anna Cler amb qui conversa sobre la situació actual de la demència i la seva recerca. "L'estat de la demència no és una malaltia: està assentada a la malaltia de l'Alzheimer o està assentada a la patologia vascular o pot estar assentada a l'esclerosi múltiple en una altra edat". Segons la neuròloga, "la persona ha de ser el centre de qualsevol malaltia, de qualsevol recerca i, indubtablement, sense recerca no tindríem tractament".

Mercè Boada és experta en malalties degeneratives, especialment en l'Alzheimer. Ha publicat centenars d'articles acadèmics i ha participat en múltiples assajos clínics. La doctora Boada treballa en àmbits vinculats a la neurodegeneració i la demència des de 1986. Segons la neuròloga, "amb les malalties cròniques i amb l'Alzheimer, el dol el comences el dia que fas el diagnòstic. I si l'elabores bé aquest dol i li dediques temps i eduques a la gent, quan arribes al final de la vida, n'has aprés tant que, possiblement, ho toleres més bé. Encara que això no vol dir que sigui confortable". Boada destaca que "a l'Alzheimer l'hem maltractat, l'hem menyspreat; hem dit: és vell o ja no llegeix o no entén la tele..... L'hem de millorar, els hem de donar la millor oferta a qui el pateix". Mercè explica que actualment la seva recerca no tan sols és la de trobar un fàrmac i una causa sinó una recerca social de saber les mancances, com, per exemple, cuidar les dones. Segons Boada, "la dona és la més prevalent amb la malaltia, la cuidadora de la malaltia, la que repartirà o deixarà de treballar per cuidar".

Mercè Boada i Anna Cler al plató del programa 'Noms Propis'

Mercè Boada i Anna Cler RTVE

La neuròloga va néixer a Barcelona fa 70 anys. Va estudiar medicina a la Universitat Autònoma de Barcelona. És cofundadora de la Fundació ACE dedicada al servei de les persones que pateixen aquesta malaltia i dels seus cuidadors. També és directora del Barcelona Alzheimer Treatment and Research Center. Aquesta recerca va sorgir pel "gran problema social que hi ha al darrera de la demència". Per Boada, "la malaltia de l'Alzheimer havia de sortir a la llum, havia de tenir cara, s'havia de fer molt visible: normalitzar-se".

RTVE

anterior siguiente