Enlaces accesibilidad
15 de desembre de 1960

EUROVISIÓ: TVE desembarca a Europa amb les noces reials de Balduí i Fabiola

Per
Boda reial entre Balduí de Bèlgica i l'espanyola Fabiola

El 15 de desembre de 1960, a la catedral de Sant Miquel i Santa Gúdula de Brussel·les, una desconeguda Fabiola de Mora i Aragón es casava amb Balduí, rei dels belgues, després de portar un any de relació en secret. Va ser l'esdeveniment de l'any per a molts. Va ser el primer enllaç reial que es va poder seguir en directe per televisió arreu d'Europa, la qual cosa la va convertir en una de les poques finestres a l'exterior del règim franquista. Les noces de Fabiola i Balduí van ser la primera retransmissió de TVE des de l'estranger. Barcelona es va encarregar de distribuir el senyal per tot Espanya. Federico Gallo i Eduardo Sancho van ser els responsables de comentar les imatges.

Les noces reials es va retransmetre en directe per la xarxa d'Eurovisió. De fet, per poder oferir la cobertura, TVE va haver d'entrar definitivament a la UER (Unió de Radiodifusió Europea), una xarxa de televisions públiques encarregada de distribuir, comprar, vendre i compartir programes, coneguda pel gran públic pel seu conegudíssim festival: el d'Eurovisió.

El 1960 no hi havia gaires cases amb televisor. Des de les deu del matí i fins a les dues de la tarda, castellans, barcelonins i saragossans, els únics que rebien el senyal de televisió es van col·locar davant d'un televisor, ja sigui omplint els pocs bars que tenien un receptor, autoconvidant-se a casa de algun veí afortunat o enganxats als aparadors dels selectes establiments comercials que exhibien un televisor.

Les noces de Balduí i Fabiola van ser el passaport d'Espanya a la VI edició del Festival d'Eurovisió celebrat a Cannes el 1961. La incorporació necessària de TVE a Eurovisió per retransmetre l'esdeveniment va posar les bases per fer-ho possible. Conchita Bautista va ser l'artífex del desembarcament del nostre país en el festival. La cantant sevillana va quedar en novena posició amb la seva interpretació de 'Estando contigo', composta per Antonio Guijarro Campoy i Augusto Algueró. Aquest últim no va assistir al festival perquè aquell dia es va casar amb Carmen Sevilla.

C. Bautista - "Estando contigo"

RTVE

anterior siguiente