Enlaces accesibilidad
Divendres 23 de setembre a les 19:30h a La 2

La sèrie "Inspira" presenta la restauració paisatgística de l'abocador del Garraf

  • També coneixerem 'Vores', un projecte que vol reobrir espais urbans verds que, actualment, es troben en desús a la ciutat de Girona
  • Descobrirem la tasca d'en Josep Bunyesc, doctor en arquitectura sostenible i economia d'energia i hàbitat en zones de muntanya
  • "Inspira" presenta també 'La Casa por el Tejado' un nou paradigma de construcció que impulsa el desenvolupament sostenible, tot aprofitant els espais disponibles de les ciutats

Per
Inspira
Inspira

Aquest divendres TVE Catalunya emet a les 19:30 hores a La 2 un nou capítol de la sèrie "Inspira", que descobreix diferents tendències i models paisatgístics.

'Vores

Es tracta d'un ambiciós projecte en el qual l'estudi Martí Franch, en estreta col·laboració amb l'Ajuntament de Girona, busca reobrir espais urbans verds que actualment es troben en desús. A través de la feina de les brigades municipals, s'aconsegueixen notables transformacions als paratges naturals que envolten la ciutat: es dignifiquen entorns menystinguts, es recuperen antics camins o es descobreixen atractius fins ara desconeguts o ocults per la vegetació.

En el projecte pilot es van dotar de vida dos espais molt diferenciats: la platja fluvial del Ter i el Mirador sobre la catedral i Sant Feliu de les Pedreres. Aquests espais no només augmenten la superfície de zones verdes de la ciutat, sinó que també es converteixen en espais on es realitzen activitats d'interès o culturals, com ara el festival d'art urbà Milestone Project, del qual també en parlarem.

Els projectes d'en Josep Bunyesc

En Josep Bunyesc és doctor en arquitectura sostenible i economia d'energia i hàbitat en zones de muntanya. Fa servir materials totalment naturals per fer les seves construccions: la fusta i la llana són un dels seus principals aliats. Entre els seus projectes, destaquen la rehabilitació d'edificis tradicionals al Pirineu de Lleida o, el projecte de casa seva, englobat dintre d'un tipus de construcció que és l'estàndard Passiv House. Aquest tipus de casa aprofita l'energia gastada i fa servir energies renovables, de manera que són de consum quasi nul i, fins i tot, es poden desconnectar de la xarxa elèctrica.

Habitatges modulars en cobertes a 'La Casa por el Tejado'

'La Casa por el Tejado' presenta un nou paradigma de construcció per tal d'aprofitar els espaisdisponibles de les ciutats i impulsar un desenvolupament sostenible. Això ho aconsegueixen instal·lant habitatges modulars en cobertes, de manera que els veïns es venen el seu dret a vol, amb les conseqüències positives que això implica, s'embelleix l'skyline de les ciutats i es millora el paisatge urbà.

Restauració paisatgística de l'abocador del Garraf

Entre els termes municipals de Begues i Gavà, trobem la Vall d'en Joan, una fondalada que el 1974 es va convertir en l'abocador de deixalles de l'àrea metropolitana de Barcelona. L'any 1999, de la mà de Batlle i Roig Arquitectes, es va començar un ambiciós projecte que tenia com a objectiu la clausura del dipòsit i la restauració paisatgística de l'espai per integrar-lo al Parc Natural del Garraf.  A més, s'aprofita el gas que surt de la descomposició dels residus per fer energia, aconseguint així proveir més de 10.000 habitatges l'any.

---------------------------------------

"Inspira" permet gaudir del paisatgisme urbà a través de la mirada i l'obra de diverses persones rellevants que d'una manera o d'una altra mantenen un vincle amb el paisatge. Arquitectes, dissenyadors, biòlegs i artistes tenen perfils professionals diferents, però treballen conjuntament amb un mateix objectiu: transformar el nostre entorn natural i ajudar-nos a ser conscients del respecte que cal tenir pel nostre medi ambient. A "Inspira" descobrirem diferents tendències i models paisatgístics que poden ajudar-nos a viure millor influint en el nostre estat d'ànim i la nostra manera de ser.

RTVE

anterior siguiente