Enlaces accesibilidad
Dimarts 11 de setembre a les 20:30 a La 2

El món dels pentinats a Catalunya, al programa 'Moments'

  • El capítol d’avui fa un repàs per totes les modes i estils que tant dones com homes han anat seguint en diferents èpoques
  • L’aparició del primer assecador s’explica com un invent desenvolupat a partir de l’aspiradora domèstica

Per
ral-daz-pentinats
ral-daz-pentinats

'Moments', el programa de TVE Catalunya que repassa fets, històries i aspectes de la vida social i cultural de Catalunya, està dirigit i presentat per Raül Díaz i realitzat per Jordi Renú. 

El 'Moments' que dediquem al món dels pentinats comença amb unes imatges d’animals que il·lustren l’afirmació: “El valor social de la bellesa es basa en un instint que compartim amb els animals”, i és en aquest poder de seducció per atraure a la parella que els cabells juguen un paper decisiu.

La història dels pentinats dels cabells propis -i no de perruquers- pren consistència al segle XIX, un perruquer francès li fa un tall de cabells original a una cortesana de nom Titus. Aquell pentinat de cabells curts, destriats i amb metxes, completament actual al segle XXI, va ser l’inici d’un dels negocis més sòlids en la cultura occidental. Probablement aquest primer tall de cabell juntament amb l’invent d’un tint a base d’una composició química, que se li ha atribuït al també francès Eugène Schuller -després L’Oreal- hagin estat els prolegòmens d’aquesta història que el capítol d’avui fa un repàs per totes les modes i estils que tant dones com homes han anat seguint sempre que les guerres i l’economia ho han permès.

Curiosa és també l’aparició del primer assecador que, a través d’unes imatges recuperades, s’explica com a un invent desenvolupat a partir de l’aspiradora domèstica.

Tot plegat en un reportatge de Xavier Royo. En Raül Díaz s’asseurà al seient de la perruqueria de la família Macias, a Barcelona. Una perruqueria de barri -abans barberia- on tres generacions donen fe del pes social que tenen els cabells. El seu responsable actual, Loren Macias, col·labora al reportatge amb els seus comentaris.

RTVE

anterior siguiente