Enlaces accesibilidad
Divendres 2 de gener a les 19:00h a La 2

El Monestir de les Avellanes, a "Històries de taula i llit"

  • El monestir va ser declarat monument històric artístic al 1931 i l'hostatgeria és una antiga abadia del segle XII

Per
premsa---historiesdetaulaillit pgm monestirdelesavellanes-8

"Històries de taula i llit" recorre hotels, fondes i restaurants de Catalunya que tenen una llarga trajectòria transmesa de generació en generació. El programa està dirigit per Soledad Gomis i té com a realitzadora a Pepa Pérez.

Aquesta setmana "Històries de taula i llit" viatja fins al terme municipal d'Os de Balaguer, a la comarca de La Noguera, per visitar el Monestir de les Avellanes, una antiga abadia del segle XII, que els germans maristes han reconvertit en hostatgeria i en casa d'espiritualitat.

Els germans maristes van arribar al monestir de Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes a començaments del segle XX, fugint de la Setmana Tràgica. Durant anys va allotjar un seminari, però el descens de vocacions va portar l'ordre a obrir-lo als visitants. El germà Ramon Benseny explica que van decidir fer una hostatgeria i una casa d'espiritualitat. L'hostatgeria -que funciona com qualsevol hotel- és un lloc de tranquil·litat i convivència, amb habitacions austeres, sense televisió, per convocar la pau exterior i interior.

L'establiment organitza i acull tota mena de trobades i cursos relacionats no només amb l’espiritualitat, sinó amb el creixement i benestar personal. Hi ha també nombroses activitats d'esport i aventura, especialment senderisme i BTT, que es poden practicar als entorns del monestir, així com el joc de pistes anomenat geocaching.

Santa Maria de les Avellanes està estretament vinculat a l'entorn. Les vinyes que envolten el monestir, arriben a taula amb el fruit convertit en vi. Al restaurant El Claustre, tots els productes són de la zona, de proximitat: embotits, formatges, el pa, l'oli... Com remarca el director de restauració, David Delgado, els agrada donar vida al territori i que els clients visitin als proveïdors per comprar-los provisions. Els plats tenen també molt present la tradició local, com l'emblemàtica Cassola del tros.

RTVE

anterior siguiente