Enlaces accesibilidad

Els restaurant Les Cols de la Garrotxa, aquest diumenge a "Històries de taula i llit"

  • El restaurant és una referència gastronòmica, amb dues estrelles Michelin, i arquitectònica

Per
Les Cols
Les Cols

"Històries de taula i llit" recorre hotels, fondes i restaurants de Catalunya que tenen una llarga trajectòria transmesa de generació en generació. El programa està dirigit per Soledad Gomis i té com a realitzadora a Pepa Pérez.

Aquesta setmana "Històries de taula i llit" explica la història del restaurant Les Cols creat per la Fina Puigdevall i de les diverses remodelacions i canvis durant aquests 25 anys de recorregut.

A una comarca de gran bellesa com és la Garrotxa, és troba un lloc on l'estètica és també molt important. Ens referim a Les Cols. Aquest restaurant és una referència en diferents àmbits: gastronòmic, en primer lloc, i des del punt de vista arquitectònic, en segon. La història va començar aviat farà vint-i-cinc anys, quan Fina Puigdevall, filla del mas anomenat Les Cols, va obrir un restaurant als baixos de la masia. L'establiment funcionava prou bé, però, al cap d'uns anys, la Fina va voler donar un pas endavant i va encarregar una remodelació a RCR Arquitectes. Volia llum a la cuina i unificar els espais dedicats a menjador. El resultat va ser trencador i radical. I va dur el restaurant a la portada de llibres i revistes d'arquitectura. Per RCR, segons ens explica Carme Pigem, la C del grup, fer Les Cols va comportar actuar en un lloc on l'arquitectura es viu, i no només es mira. Els propietaris, la Fina i el seu marit, Manel Puigverd, cap de sala, van pensar que havien d'adaptar la seva cuina al nou espai. I així van arribar a les dues estrelles Michelin i a una proposta sempre ajustada a l'estacionalitat i al territori, als productes que són realment i exclusivament de quilòmetre zero. Una proposta que s'ha anat radicalitzant i, en la que, ara mateix, no inclouen, per exemple, peix fresc.

A la Fina li agrada viure envoltada de bellesa, tant la del paisatge de la Garrotxa com la construïda per RCR. I té la generositat de parlar-nos de tot això des de casa seva, obra del mateix equip d'arquitectes que mira cap a les ermites de la Vall de Bianya. Aquesta passió per la seva terra i per l'arquitectura la porta a gestionar l'espai del Pavelló de Bany de Tossols-Basil. També a reconvertir la carpa per a banquets que tenien en un nou espai molt singular, obert a l'aire lliure, que anomenen El Prat.

Visitem també els allotjaments de Les Cols Pavellons, obra, com la resta de llocs, de RCR Arquitectes. Per la propietària i directora, Judit Planella, les cinc habitacions amb parets de vidre, pràcticament nues d'equipaments, són, "un luxe sensorial" que els hostes han de fer seu i viure-hi la seva pròpia experiència.

Les Cols, doncs, ens acosten a unes propostes de taula i llit ben singulars, que uneixen sofisticació i natura.

RTVE

anterior siguiente