Enlaces accesibilidad
Dimarts 2 de setembre a les 19:15h a La 2

"Entre Vinyes" mostra les característiques dels vins de la Terra Alta

  • L'equip del programa visita els cellers Edetària, el Fou Celler, el Bernaví i el Bàrara Forés i dos cellers cooperatius

Per
La sommelier Mertixell Falgueras
La sommelier Mertixell Falgueras

"Entre Vinyes" és un programa dedicat al coneixement, la cultura del vi i l'enoturisme, amb la col·laboració de la sommelier Meritxell Falgueras.

"Entre Vinyes" s'endinsa en la Denominació d'Origen Terra Alta. La Terra Alta és un immens mar de vinyes. Un paisatge que, com el de les oliveres que també creixen a la comarca, expressa la promesa dels fruits de la terra: el raïm i l'oliva que l'home, des d'èpoques immemorials, ha sabut transformar en vi i oli, els dos pilars sobre els quals descansa la cultura mediterrània heretada dels avantpassats àrabs i romans.

La zona vinícola més meridional de Catalunya està situada entre el riu Ebre i les terres del Matarranya. Les serralades prelitorals calcàries de Pàndols, Cavalls i els Ports presideixen un paisatge espectacular. Aquí la vinya es conrea en terrasses, sovint naturals, amb diverses pendents (planes i costers) o en bancals a una alçada entre 300 i 500 m.

Les característiques diferenciadores dels seus vins són degudes a la mediterraneïtat del seu terrer i al predomini de les varietats de raïm tradicionals. La importància de la Garnatxa blanca i una cultura específica d'entendre la seva elaboració fan dels vins blancs, elaborats amb aquest raïm, els que millor expressen el terrer i la cultura de DO Terra Alta i mereixedors d'un distintiu de garantia específic, el Terra Alta Garnatxa blanca. En el capítol, el president de la DO Terra Alta, Jaume Descarrega, parlarà dels trets definitoris del vins produïts a la comarca, de la diversitat de terrers i de la garnatxa blanca.

L'equip del programa visita el Celler Edetària que de la mà de Joan Àngel Llaberia està guanyant quota de mercat en l'àmbit internacional gràcies a l'extraordinària qualitat dels seus vins.

La Fou Celler, el seu propietari, Ramon Roqueta, parlarà de la seva arribada a la Terra Alta i com aquesta zona el va convèncer per portar a terme la seva aventura empresarial lluny de casa seva, el Bages.

També visita el Celler Bernaví per a que el seu propietari i impulsor, Marco Bernava, parli del seu projecte i com va arribar des d'Itàlia i es va enamorar d'aquesta terra per a fer possible el seu somni.

La Carme Ferrer mostra el seu celler, el Celler Bàrara Forés, i parlarà del reconeixement que tenen els seus vins de garnatxa blanca, de la tradició del seu celler i de la utilització d'adobs orgànics i productes naturals a les seves vinyes.

També es mostren dos Cellers Cooperatius: el de Batea i el de Gandesa. Dues institucions vitivinícoles amb anys de tradició en l'elaboració de vins i que han apostat per fer vins molt interessants abandonant l'etiqueta de 'vins de taula' destinats al gran consum.

A més, la sommelier Meritxell Falgueras parla de les qualitats d'alguns dels vins més destacats de la DO Terra Alta; com a proposta enoturística es fa una ruta 4x4 per La Fatarella; i el capítol s'acaba amb el maridatge que prepara el restaurant de l'Hotel Moderno de Villalba dels Arcs amb un vi del Celler Xavi Clua.

RTVE

anterior siguiente