Enlaces accesibilidad
Dimecres 20 d'agost a les 19:15h a La 2

"Entre Vinyes" mostra la diversitat vinícola del Penedès

El programa visita cellers grans, familiars i ecològics i les activitats enoturístiques que ofereixen

Per
Vinyes de la DO Penedès
Vinyes de la DO Penedès

En aquest capítol "Entre Vinyes" proposa un passeig per la Denominació d'Origen Penedès amb els cellers Bodegas Torres, Can Feixes, Can Ràfols dels Caus i J. Miquel Jané i el Museu del vi, el Vinseum. A més, veurem com es prepara un rostit d'aviram maridat amb xarel·lo.

El programa proposa un recorregut per descobrir el vestigi de la que fins al moment és la vinya més antiga de Catalunya: La font de la canya, al municipi d'Avinyonet del Penedès, datada al segle VII aC. A partir del segle XVIII, el cultiu de la vinya al Penedès es transforma en una activitat comercial a gran escala. Són constants els enviaments d'aiguardents als països d'Ultramar i, a Madrid, la malvasia de Sitges adquireix un gran prestigi. Avui els cellers adscrits a la D.O. Penedès són més de 250.

El programa "Entre Vinyes" visita el celler i les vinyes de Bodegas Torres, el celler més antic i més gran de la D.O. Penedès amb Miguel A. Torres, el president d'aquesta empresa que exporta a 160 països. Torres és reconegut com una autoritat mundial en el problema més gran que avui afecta el sector del vi: el canvi climàtic.

També visita Can Feixes, un celler mitjà situat a Cabrera d'Anoia, la zona més septentrional del territori de la D.O. És un celler familiar que practica el cultiu ecològic.

Can Ràfols dels Caus és un celler situat a prop del massís del Garraf, una àrea que s'està consolidant com una subzona de la D.O. que a més proposa activitats d'enoturisme. També són interessants les propostes que prepara el celler J. Miquel Jané al municipi de Font-rubí amb un catàleg d'activitats enoturístiques, entre elles un passeig per les vinyes amb segway.

L'equip del programa mostra el Vinseum, el Museu de les cultures del vi, a Vilafranca del Penedès, que ofereix un ampli recorregut per la història del vi a Catalunya. Rehabilitat recentment, el visitant podrà gaudir d'una bona mostra de vins catalans a la nova taverna del museu.

"Entre Vinyes" proposa també un maridatge amb un plat tradicional del territori: un rostit d'aviram de raça penedesenca maridat amb un vi penedesenc, elaborat amb una varietat de raïm específica del territori, el xarel·lo. El rostit d'aviram forma part dels menús de Nadal i Festa major de moltes cases vilafranquines. En el maridatge participen Oriol Llavina, cuiner del restaurant "El cigró d'Or" i Ramon Parera, del celler Pardas.

RTVE

anterior siguiente