Enlaces accesibilidad
Dimecres 13 d'agost, a les 19.00 hores a La 2

El Motel Empordà, a "Històries de taula i llit"

  • Josep Pla era client habitual del Motel
  • L'establiment té més de 50 anys d'història

Per
Motel Empordà
Motel Empordà

“Històries de taula i llit” recorre hotels, fondes i restaurants de Catalunya que tenen una llarga trajectòria transmesa de generació en generació. Dirigit per Soledad Gomis, té com a realitzadora a Pepa Pérez. “Històries de taula i llit” s’emet cada dia a les 19 hores a La 2 de TVE

Avui dimecres “Històries de taula i llit” viatja a Figueres, ciutat on està situat el motel-restaurant Empordà, un establiment amb una trajectòria de més de 50 anys, que visitaven escriptors com Josep Pla i d’altres més actuals, com Antoni Puigverd i Jaume Berga

Fundat el 1961, el restaurant El Motel estava dirigit per Josep Mercader, que va renovar i modernitzar la cuina catalana tradicional, a més d’haver introduït aquí plats i ingredients de la cuina francesa, com explica el poeta i artista Narcís Comadira. Jaume Subirós, que treballava des dels 11 anys al motel, va fer-se càrrec de l’establiment quan el seu sogre, Josep Mercader va morir prematurament. Mort Mercadé, Josep Pla, client habitual del Motel, amb taula i habitació fixes, encomanava a Subirós la seva por de que la gent seguis venint per veure el final. No sols no va ser així sinó que l’establiment ha superat els 50 anys d’història, i compta amb el reconeixement de tots els grans xefs de l’actualitat.

A taula conviuen plats que ara semblen de tota la vida, però que va crear Mercader, amb d’altres pensats per Subirós. Sempre alleugerint i actualitzant la tradició. Salvador Sunyer, director del festival Temporada Alta, i els escriptors Antoni Puigverd i Jaume Berga, clients habituals, comenten, per exemple, plats emblemàtics i àmpliament reinterpretats com l’amanida de faves a la menta o les espines d’anxova. Aquests, com tots, tenen com a premissa clau el producte que diàriament Subirós s’ocupa de buscar. Un altre element cabdal: abans de les postres, el carro de formatges, on també conviuen especialitats internacionals de sempre amb noves creacions empordaneses.

RTVE

anterior siguiente