Enlaces accesibilidad
Diumenge 13 de juliol a les 12:00 a La 2

El periodista i escriptor Xavier Bosch, a "Gent de paraula"

Cristina Puig parla amb Bosch de la crisi del periodisme i els mitjans i de les diferències entre fer de periodista i escriure llibres

Per
Xavier Bosch amb Cristina Puig
Xavier Bosch amb Cristina Puig

"Gent de paraula" és un programa d'entrevistes personals, dirigit i presentat per Cristina Puig.

Aquest diumenge a "Gent de paraula" Cristina Puig entrevista el guanyador del Premi Sant Jordi 2009 amb la seva primera novel·la "Se sabrà tot". Com a periodista ha treballat a La Vanguardia, a RAC1, va ser director del diari Avui, va presentar i dirigir l'Àgora a TV3, escriu a l'Ara i ha creat diversos formats audiovisuals.

Cristina Puig parla amb Xavier Bosch, que es lamenta de que alguns escriptors i periodistes sovint hagin de recórrer a la ficció per explicar allò que al periodisme no es pot explicar. "Amb el gènere de la ficció real, també ho pots explicar i els teus conciutadans se n'assabenten". Dins d'aquest gènere, ha publicat la trilogia protagonitzada pel Dani Santana: a "Se sabrà tot" es centra en la premsa, amb "Homes d'honor" parla de la televisió i a "Eufòria", la seva darrera publicació, revisa el periodisme digital i la crisi del periodisme.

Xavier Bosch parla de les diferències entre fer de periodista i escriure llibres. Creu que "El periodisme, si no és incòmode, és un mal senyal i em fa l'efecte que en els últims anys, cada vegada més, els mitjans de comunicació hem estat més pendents de les institucions que dels ciutadans". "Ens hem d'acostar més als ciutadans i dependre menys de les institucions".

Respecte a la crisi del periodisme i els mitjans Bosch afirma que "després del sector de la construcció, el periodisme és el segon sector més afectat a nivell d'EROS, de pre jubilacions, de sous,... En l'últim any, el 2013, 8.000 companys en tot l'estat han perdut la feina". Pel que fa a la inclusió de les noves tecnologies en el periodisme creu que "el periodisme continua sent el negoci del talent, la tecnologia només és el suport". Però "ningú encara no ha trobat la manera de monetitzar la informació a través de la xarxa, atès que durant molts anys l'hem donada gratis".

Amb tot, encara manté una visió optimista del periodisme "Ens en sortirem, és una necessitat social, la gent no pot passar sense periodisme".

Dues de les seves passions són el Barça i l'òpera. Al club blaugrana va fer les proves cinc vegades: de porter, de central, de davanter centre... "Al final em van posar a la penya de Collblanc, vaig anar a un entrenament i vaig decidir que era millor estudiar".

La passió per l'òpera li ve de família. Els seus dos avis es van conèixer cantant Sarsuela al damunt de l'escenari al barri de Gràcia de Barcelona. "La meva mare, filla dels meus avis, era molt melòmana i a casa cantava un duet d'òpera amb ella".

RTVE

anterior siguiente