Enlaces accesibilidad
Diumenge 1 de desembre a les 13:00 a La 2

"Entre Vinyes" mostra la història i els vins de la D.O. Costers del Segre

  • L'equip del programa visita els emblemàtics cellers Castell del Remei i Raimat, el celler Castell d'Encús, la cooperativa social L'Olivera i el celler Matallonga

Por
La sommelier Mertixell Falgueras
La sommelier Mertixell Falgueras

"Entre Vinyes" és un programa dedicat al coneixement, la cultura del vi i l'enoturisme, amb la col•laboració de la sommelier Meritxell Falgueras.

"Entre Vinyes" s'endinsa en la Denominació d'Origen Costers del Segre, dividida en set subzones: Raimat, Segrià, Pallars, Urgell, Garrigues, Valls del Riucorb i Artesa de Segre. Es tracta de microclimes i geologies diferents, cosa que provoca una gran varietat de vins. Actualment són 37 cellers.

La D.O. Costers del Segre té 4.696 hectàrees cultivades, una superfície molt inferior a les vinyes conreades abans de la plaga de la fil·loxera, quan les comarques lleidatanes es consideraven la gran vinya de Catalunya. El Consell Regulador de la D.O. autoritza el cultiu d'onze varietats de raïm blanques i onze de negres.

Malgrat que Costers del Segre és una D.O. relativament jove (es va crear el 1986), va ser en el seu territori on es van plantar per primera vegada a Catalunya les varietats d'on procedien els grans vins francesos de l'època. De la regió de Bordeus es va adoptar la negra Cabernet Sauvignon, i de la Borgonya la blanca Chardonnay.

La història del que avui és Costers del Segre no es podria entendre sense l’existència dels cellers Castell del Remei, fundat al segle XIX, i Raimat, que data de començaments del segle XX. Les dues finques es van posar en marxa seguint els principis de l'agronomia científica europea. A Castell del Remei, per exemple, va funcionar el primer tractor motoritzat de Catalunya. Raimat és avui la finca vitícola més gran d’Europa. Va ser fundada per Manuel Raventós, de la família Codorniu, amb la intenció d'estendre el cultiu de raïm destinat als escumosos, avui és una marca de referència de la DO Costers del Segre.

"Entre vinyes" també ha visitat el celler Castell d'Encús, a la conca de Tremp. Les vinyes d'aquest celler es troben entre les més altes d'Europa. Part de les fermentacions es fan en cups de pedra que daten de l'època medieval.

La cooperativa social L'Olivera, a Vallbona de les Monges, dóna feina a disminuïts psíquics i tota la seva producció és ecològica.

El celler Matallonga de Fulleda (Les Garrigues) proposa activitats enoturístiques juntament amb Oleum Flumen, per posar en valor els dos grans productes de la comarca: l'oli i el vi.

La cassola de tros és un plat típic d’algunes zones de Costers del Segre. Com el seu nom indica, el plat era el dinar que el pagès s'enduia al tros, si la finca era lluny de casa, i l'obligava a dinar al camp. El costum era compartir els ingredients amb els dels pagesos de trossos veïns. La cassola del tros és un guisat on hi entren diferents menes de carn, cargols, patates i les verdures de cada temporada. Aquest plat va protagonitzar el maridatge del programa amb un Alges, negre, de Clos Pons, un vi que porta en el seu cupatge Cabernet Sauvignon, la varietat negra més emblemàtica de Costers del Segre.

RTVE

anterior siguiente