Enlaces accesibilidad
Dimecres 2 de gener a les 20:30 a La 2

Joguets i joguines al programa "Moments"

  • Raül Díaz entrevistarà a Josep Corredor, director del Museu del Joguet de Catalunya

Por
Raül Díaz
Raül Díaz

"Moments", el programa de TVE Catalunya que repassa fets, històries i aspectes de la vida social i cultural de Catalunya, està dirigit i presentat per Raül Díaz i realitzat per Joan Albert Planell. El programa s’emet els dimecres, a les 20:30 hores a La 2.

De joguines n'hi ha de tot tipus i formes. Perquè un objecte, sigui el que sigui, es pugui convertir en una joguina tan sols cal la imaginació d'un nen i poca cosa més. L'historiador i poeta José Corredor-Matheos, el col•leccionista i director del Museu del Joguet de Catalunya Josep M. Joan, i l'assessora pedagògica Imma Marín ens acompanyaran en aquest nou capítol del "MOMENTS" que, com sempre, presentarà i conduirà Raül Díaz.

Jocs i joguines no són només un entreteniment, també són instruments que serveixen per construir imaginaris i identitats i són essencials per desenvolupar el potencial de les nenes i els nens alhora que acompleixen una tasca educativa: els joguets milloren el caràcter i la capacitat cognitiva, estimulen la creativitat i ajuden en el desenvolupament d'activitats físiques i mentals que són necessàries per la vida futura.

Les joguines han experimentat una evolució com a conseqüència de la introducció de les noves tecnologies i necessitats que han anant sorgint, i és així que ens parlen de l'època històrica en què nasqueren i de la societat que les ha fet servir: antigament s'empraven els materials de la natura per a l'elaboració de joguines senzilles; després, en el seu desenvolupament s'hi van incorporar la tela i altres materials de simple procés. Posteriorment van aparèixer les joguines metàl•liques, fetes de llauna o llautó.

Actualment, l'elaboració de productes de materials sintètics, així com la injecció de plàstic, permeten la producció a gran escala de figures, joguines completes o parcials, a més d'una gran diversitat d'objectes. Els estàndards moderns en la indústria requereixen, per raons preventives de salut, que els materials no siguin tòxics i que el disseny de joguines consideri la duresa dels materials, perquè siguin més segurs o menys perillosos, mentre que resta obert el debat sobre els beneficis dels videojocs, representació actual de les joguines del futur.

RTVE

anterior siguiente