Llibres, píxels i valors   Llibres, píxels i valors - 16 d'abril de 2017 16/04/2017 26:51

Aquest diumenge hem començat amb la reflexió sobre una llibreria petita, bohèmia i amb un projecte consistent. Un temple cultural de llibres amb una idea molt clara de qualitat. Situada al carrer Verdaguer i Callis nº14 es dirigeix a un públic amant de la cultura. Dirigida per Ángel Tejerín en un clar homenatge a Jack Kerouac. Un fons de més de 6mil llibres, on tots estan escollits. També es fan presentacions, sessions poètiques o actuacions musicals. Es reivindica la cultura revolucionària, la provocació i la Barcelona canalla. I amb un lema molt clar "deixa't portar, entra, mira, opina, critica, perquè l'important ets tu, amb la teva visita jo existeixo".

Entrevista a Jordi Carrión, autor de "Barcelona. Llibre de Passatges" editat per Galàxia Gutenberg en català i en castellà. Ens descobreix racons imprescindibles, una petita joia que ens porta a descobrir la ciutat amb uns altres ulls. 400 espais màgics i rituals, autèntics laboratoris de cultura. Referències al llibre inacabat de Walter Benjamin (Libro de los Pasajes), a Italo Calvino, Julio Cortázar, Josep Pla, el Baró de Maldá, Lluís Permanyer, Xavier Theros, Josep Maria Huertas Clavería, Piglia .

Recorrem la ciutat i descobrim el passat d'Horta, els passatges que hi havia al barri de la Sagrada Família, la Barcelona rural del Passatge Robacols al Clot. el Passatge Pau Hernández (un rara avis), Passatge Pere Calders (una zona turística amb un reducte de cultura i memòria que és la Llibreria Calders) o el Passatge de Conradí (construït al 1800 i que ha sobreviscut a mil reformes i que té un grafiti que resa "continuarem fidels a la utopia"). També hi ha la Colònia Castells al barri de les Corts, una zona fascinant que porta a l'autor a descobrir que el Pla Cerdà continua, un segle i mig després, encara es destrueix.

També entrevistes en profunditat amb Eduardo Mendoza que va néixer al Passatge Maluquer (la seva mare va néixer al Passatge de Sert) i comparteix amb l'autor la passió pels Passatges o Benedetta Tagliabue que té l'estudi d'arquitectura al Passatge de la Pau del Gòtic.

Després de molts anys d'investigació i de recórrer tant carrers com hemeroteques, l'autor ens fa reflexionar sobre el model de ciutat que volem (el genuí i tradicional o el més falsificat i turístic).

Els passatges no sempre han tingut bona reputació, durant un temps es varen demonitzar perquè es consideraven llocs insalubres. Hi ha una constel·lació de Passatges violats, trencats, negats, interromputs i desapareguts. Els Passatges són plataformes privilegiades per entendre la ciutat, poder observar la realitat de manera polièdrica.

Llibres, píxels i valors
Más opciones