Llibres, píxels i valors   Llibres, píxels i valors - 2 d'agost de 2019 02/08/2019 26:51

La pedagoga Neus Sanmartí és mestra d'infants i de futurs mestres. Reivindica la necessitat d'educar amb passió i amb sentit i assegura que és impossible que un alumne sigui dolent en tot. L'objectiu d'anar a l'escola no ha de ser aprovar o suspendre, sinó aprendre. El millor que pot quedar d'un mestre són les ganes de fer-se preguntes, la capacitat d'estimular. A Neus Sanmartí li encantaria que s'avalués la creativitat i la capacitat de fer-se bones preguntes. La feina del mestre és ser mediador perquè l'alumne s'apropïi del coneixement en un sentit ampli.

Entrevistem a l'escriptora Empar Fernández, autora de La Epidemia de la Primavera editat a Suma de Letras. Una novel·la ben travada, un drama que ens porta fins a les primeres revoltes socials protagonitzades per dones, passant per les trinxeres de la 1a Guerra Mundial i la terrible pandèmia que costaria la vida a quasi 50 milions de persones. La mal anomenada Grip Espanyola. La trama de la novel·la es situa el 1918 i passa per totes les estacions de l'any. Rememora les dures condicions de les trinxeres, abandonaments, dolor, soledat i el terror dels obusos, les ràfegues d'ametralladores i els malsons constants.

La protagonista principal és Gracia Ballesteros que abandonarà Barcelona en un moment de revoltes al carrer -protagonitzades per dones. Es varen enfrontar als comerciants i a les forces de l'ordre. Exigien a les autoritats que fessin respectar els preus pactats pels productes bàsics (que eren exportats als països en guerra amb elevats beneficis). A Burdeus coneixerà a Carter Irvine, un jove americà que s'ha allistat com a voluntari per lluitar en el vell continent. Començarà una relació epistolar que haurà de superar la distància, els perills que els envolta, basada en l'esperança de llibertat i la lleialtat. 

Tot plegat mentre la grip comença a causar estralls entre la població. Els hospitals estaven desbordats, els malalts agonitzaven i alguns morien en poques hores sense haver arribat a rebre cap tipus d'assistència mèdica. Un altre dels protagonistes de La Epidemia de la Primavera era Sebastien, metge que es desvivia per intentar ajudar als malalts i la seva dona, Rosa, justa, generosa i amb molt valor. La seva millor i més íntima amiga de Gracia i que l'ajudarà en els bons i mals moments. 

En definitiva, La Epidemia de la Primavera és impecable, amb una documentació molt rigorosa i un context molt definitori. La narrativa d'Empar Fernández mostra bon múscul, intensitat i bona reconsideració històrica de la figura de la dona. Sobrevola la novel·la la gana, la misèria, la malaltia, el dolor infinit i la incomprensió d'un desastre bèl·lic a la població. Com a mestre de Secundària i Batxillerat, Empar Fernández, coneix bé aquest període i la importància crucial que té el 1918 perquè és quan es decideix la sort de milions de persones.

Llibres, píxels i valors
Más opciones