Llibres, píxels i valors   Llibres, píxels i valors - 12 d'abril de 2019 12/04/2019 27:22

Peter Tabichi ha rebut la distinció Global Teacher Prize 2019, dotat amb un milió de dòlars. Es tracta d'un mestre de matemàtiques d'un poble remot de Kènia que ha estat considerat el millor professor del món. El Premi l'atorga la Fundació Varkey i ha estat escollit entre més de 10mil participants. Han elogiat la seva dedicació, l'ardu treball i la confiança apassionada de Tabichi en el talent dels seus estudiants.

Tabichi treballa en una escola d'educació secundària i fa classe a estudiants en una regió molt pobra, on l'abandonament escolar i els embarassos adolescents són habituals. El guardonat pensa que per ser un gran mestre requereix ser creatiu, abraçar la tecnologia i promoure mètodes d'ensenyament moderns. Has de fer més i parlar menys, matisa aquest professor de 36 anys, que també forma part de l'orde franciscana i dona el 80% del seu salari als més pobres de la comunitat.

La seva tasca va més enllà de l'aula i inclou ensenyar els estudiants mètodes alternatius de cultiu per abordar la inseguretat alimentària a la regió, on la fam és una xacra. No només fa classe de matemàtiques o ciència sinó que va impulsar la creació del Club de la Pau que anima als estudiants a debatre. El president de Kènia l'ha felicitat per ser un exemple brillant del que l'esperit humà pot aconseguir amb interès i predisposició.

Entrevistem a la psicòloga infantil, Mercè Bermejo, directora de la Col·lecció Sneticontes de l'Editorial Sentir. Un catàleg de llibres escrits per professionals, per aprendre a gestionar les diferents emocions i sentiments dels més petits. Situacions difícils com la separació dels pares, el dol, la pèrdua, el bullying o l'assetjament sexual. Contes per a nens i nenes, pares i mares, professors i professores i professionals de l'àmbit infantil que hi trobaran un recurs per acompanyar els més petits en moments complexos.

Mercè Bermejo destaca que es un projecte que indica sensibilització amb la infància, proactivitat i interès per l'educació, la psicologia i el tracte just i respectuós cap a tots els nens i nenes d'aquest planeta. Editorial Sentir neix a partir d'una demanda, d'una necessitat que calia cobrir, sobretot a nivell de publicar llibres adequats a l'etapa evolutiva del nen. El seu lema és aprèn, entén i gaudeix. Senticontes és una col·lecció per treballar i explicar als nens de 3 a 10 anys com entendre situacions complicades, situacions inesperades o difícils que demanen un temps per assumir-les o interpretar-les. Una cosa està clara i és que els nens no són adults en miniatura.

Mercè Bermejo porta 15 anys tractant a menors i utilitzant els contes a les teràpies per a treballar les emocions. Durant 6 mesos es va fer un estudi en conveni amb la Universitat Autònoma de Madrid, la UNED i la Universidad Francisco de Vitoria per repassar la literatura infantil. Una enquesta entre 200 famílies i professors els va fer adonar que la literatura infantil no estava adaptada a les realitats que patien els nens. Amb Senticontes s'aporten eines per fer front i reconduir determinades situacions com l'adopció, l'acollida permanent, l'assetjament escolar, el càncer dins la família, la separació dels pares, el trauma, el dol i la resiliència a la infància.

Els contes uneixen un contingut preparat per professionals, il·lustracions agradables, enganxines i emoticones, pàgines per dibuixar i unes recomanacions finals perquè els adults puguin treballar amb els nens i conversar. Les situacions s'afronten des d'una manera amable i gens agressiva. Els llibres tenen un tarannà pràctic, cada relat acompanya l'infant a fer el seu propi camí. I són una eina formativa per pares i professors perquè dona eines per a comprendre, prevenir o gestionar cadascuna de les situacions que es troba.

Llibres, píxels i valors
Más opciones