Llibres, píxels i valors   Llibres, píxels i valors - 24 de maig de 2019 24/05/2019 26:17

Elles dissenyen el futur. La primera dona arquitecta a Espanya va ser la madrilenya Matilde Ucelay. Tot i que les dones han participat en l'arquitectura i el disseny de forma activa durant segles, els seus noms s'han anat intercalant amb dificultat a les llistes que han ocupat els seus companys de professió. Lilly Reich, professora de la Bauhaus, és una de les grans oblidades en els relats històrics com ho són Jakoba Mulder, Marion Mahony o Catherine Bauer. Carme Pinós, Sonia Hernández-Motaño o Carme Pigem recorden que moltes vegades necessites justificar molt les teves decisions, et sents més qüestionada i necessites eivdenciar la teva autoritatL'Oscar del sector, el Premi Pritzker el va obtenir Carme Pigem amb l'Estudi RCR el 2017. En 40 anys de premi, només l'han aconseguit 3 dones i només una en solitari, la desapareguda Zaha Hadid. Totes elles reivindiquen que les idees no tenen sexe, ni tampoc el talent. 

Entrevistem a Marta Gracia Pons, autora de El Olor de los Días Felices, la creuada personal d'una dona que en la Barcelona de 1928 es vol convertir en publicista. Després d'una infantesa a la Casa de la Misericòrdia, Anna Expósito, perseguirà les seves idees fins aconseguir allò que sembla impossible. Serà una pionera en un món, el de la publicitat, que tot just s'acabava d'estrenar. El seu periple vital passarà per Barcelona, Sant Feliu de Guíxols, Madrid i l'exòtica Filipines a la recerca del seu passat. Anna Expósito vol descobrir perquè la seva mare la va abandonar a la Casa de la Misericòrdia. Al sortir de l'orfanat, treballarà de dependenta en una drogueria on coneixerà l'art de la persuasió i les darreres novetats en articles de bellesa. 

En les seves ànsies de llibertat, buscarà feina i pis i l'acompanyaran tres personatges, Pili, Rosa i Manuel que li faran veure la vida d'una altra manera. Anna Expósito no s'arronsa, és forta, diferent a les dones de la seva època, perquè no es limita a pensar que vol formar una família i dedicar-se a la casa. Alhora la protagonista començarà la recerca de la seva mare que encara amb força i valentia. Entrar en el món de la publicitat l'ajudarà a entendre a través de Emilio Alarcón de la importància de la psicologia per influir en els hàbits de compra. La protagonista creu en el destí, però també en la capacitat de doblegar-lo a la seva voluntat. 

Una narració en 3a persona, intercalada amb extractes del diari de la Teresa, la mare de la protagonista, que ens situa en la seva versió dels fets. Els homes que es trobarà al llarg de la seva vida són molt diferents, de cadascun aprendrà alguna cosa de la vida. Pablo Moreno, un nòvio actor, Marvin l'home que li farà descobrir l'amor pur, desinteressat i autèntic i altres personatges masculins instal·lats en la manipulació i els pocs escrúpols com Joan Puig o Mauro Aguilar, mesquí i vil.

El Olor de los Días Felices de Marta Gracia Pons va néixer de la influència d'una sèrie com Mad Men i d'una extensa investigació sobre quan havia començat la publicitat a Espanya. La novel·la està molt ben ambientada i trufada d'una mapa de localitzacions i personatges amb una protagonista que rema contra marea per aconseguir el seu somni alhora que teixeix el fil de la seva vida. La lluita per uns ideals i per la seva història familiar

Llibres, píxels i valors
Más opciones