Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

Sota teulada és un documental monogràfic sobre els diferents tipus de masies, en funció de la ubicació geogràfica, dels elements que contenen o de personatges que hi van viure.

Catalunya retalls

Maquinàries de progrés

Maquinàries de progrés és un documental monogràfic que repassa els canvis tecnològics des de l'anomenada revolució industrial fins a l'actualitat: l'arqueologia industrial de Catalunya com a part de la nostra història.

Un mar de missatges és un documental monogràfic que fa un recorregut visual per les costes catalanes, de nord a sud: Costa Brava, Costa del Maresme i Costa Daurada. Parla no només del seu aspecte geogràfic i de naturalesa, sinó també de les tradicions i curiositats relacionades amb aquest tram del Mediterrani.

Signes d'identitat és un documental monogràfic que fa un repàs als castells de Catalunya, com a màxima expressió del seu origen medieval, amb alguns exemples ben conservats de l'arquitectura militar des del segle X fins al seu declivi al segle XVI, i passant per diferents estils, des del romànic fins al renaixentista, inclosos els palaus dins les viles, que van ser les successores dels castells.

Les arrels de la cultura que ens acosta a la petjada que han deixat al país els diferents pobles de l'antiguitat: ibers, grecs i romans.

Documental monogràfic que ens parla de la influència que els paisatges de Catalunya han tingut per a molts artistes d'arreu del món. Aquesta font d'inspiració ha quedat reflectida a les seves obres

Un estil de viure és el primer capítol de la sèrie documental Catalunya retalls, titulat així perquè mostra els monuments modernistes que hi ha repartits per tota la geografia catalana, tret dels de la capital, Barcelona, que ja són molt coneguts.

Nuestro pianista Miguel Baselga vuelve hoy con su sección "Lo que no me contaron en el conservatorio". ¿Qué nos trae hoy? Pues lo que pudo ser y no fue. Eso que parecía que apuntaba que iba a hacer un compositor y al final salió por otros derroteros. Y, como ejemplo, utilizamos una obra de Ernesto Halffter que se llama “Sonatina”, que en realidad no es una sonatina ni se le parece.

Hablemos de historia en RTVE

Mariana de Austria, Reina regente

El devenir histórico de España en la segunda mitad del siglo XVII parece estar condicionado por un destino adverso, por una decadencia irremediable. Consecuencia de ello, todo lo que tiene que ver con dicha etapa parece estar cubierto por el manto del fracaso, basándose en una perspectiva negativa rigurosa en exceso. Resultado de ello, es que ciertos personajes con importantes responsabilidades en la referida etapa histórica han sido condenados al olvido. Tal es el caso de la segunda esposa de Felipe IV, madre de Carlos II y Reina Regente de la Monarquía Hispánica en la minoría de edad de su hijo: Mariana de Austria. En este espacio nos adentramos en su vida y en los acontecimientos que hubo de afrontar como regente.



 Amb la proximitat del centenari de la creació de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, Televisió Espanyola a Catalunya emet 'Lluís Domènech i Montaner. Arquitecte i polític' . El documental ens acosta a una de les facetes més desconegudes de l'arquitecte: la política. Lluís Domènech i Montaner (Barcelona, 1949-1923) va ser un gran home de la cultura catalana del nou-cents. Polifacètic, va fer alhora d'arquitecte, urbanista, historiador, humanista, dissenyador gràfic, il·lustrador, editor i aglutinador de múltiples iniciatives. Una de les seves facetes més desconegudes va ser la política. Va iniciar la militància als 19 anys, en el marc de la Renaixença i va anar creant partits i canviant de formació a mesura que no hi acabava d'encaixar. Va passar pel Centre Català, La Lliga de Catalunya, la Unió Catalanista, el Centre Nacional Català i la Lliga Regionalista. Va arribar a ser dos cops diputat a les Corts espanyoles, una experiència de què va quedar desencantat. La política li va fer perdre els amics: el van marginar i ell també se'n va apartar. Com en uns vasos comunicants, l'arquitectura en va sortir guanyant. Les seves obres més emblemàtiques sorgiran aleshores: la casa Lleó Morera, el Palau de la Música o l'Hospital de Sant Pau, les dues darreres obres, declarades Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. Per acostar-nos al Domènech polític, el documental compta amb la col·laboració d'arquitectes i d'historiadors i amb el testimoni del seu besnét, Lluís Domènech i Girbau. El 2012 marca el centenari de la seva intervenció a l'Hospital de Sant Pau, que avui serà seu d'una Universitat de les Nacions Unides. El documental és de Lurdes Cortés i Manel Muñoz.

Andrea Pezzini es presidente de TUBBA, la Asociación para el Desarrollo Turístico de Úbeda, y con él hemos podido hablar de la ciudad y del gran patrimonio cultural que alberga el municipio y alrededores como Baeza, que juntas fueron declaradas Patrimonio de la Humanidad por la Unesco. 

En este nuevo podcast de “¡Pero qué invento es esto!” vamos a hablar de un invento que ha sido fundamental en la historia reciente del ser humano, como vehículo para satisfacer esa manía que tenemos los terrícolas, de explorar nuevos mundos y expandir hasta el infinito nuestros propios horizontes…

Y en la segunda parte nos acercaremos a la cara más oculta (y también más rocambolesca) del invento en cuestión…

Si estos asuntos te interesan, despega hacia el infinito con éste podcast, que ya verás qué bien.



El exministro de Universidades Manuel Castells presenta Testimonio. Viviendo historia, un libro en el que recorre su vida a través de los acontecimientos históricos con los que se ha topado, como el Mayo del 68 o la transición soviética. En el informativo 24 horas de RNE, Castells asegura que estuvo allí donde se hace historia en varias ocasiones: "Estuve tan cerca que sé cómo se hace historia y, por tanto, puedo testimoniar". Aunque en muchos de ellos no participó directamente, cree que mediante su actividad como sociólogo y escritor sí ha tenido un importante papel:"A través de las ideas, he contribuido a cambiar el mundo". En este sentido, afirma con rotundidad que la toma de conciencia feminista y de la comunidad LGTBI es la mayor de las revoluciones, ya que "pone en cuestión el patriarcado, que es la más vieja institución de dominación del mundo".