Enlaces accesibilidad
Ponts de desembre

Bones perspectives d'ocupació turística

  • Les destinacions estrella són de muntanya, amb les estacions d'esquí que obren temporada
  • L'ocupació serà variable durant la setmana, amb xifres semblants a les d'abans de la pandèmia
  • Catalunya va rebre a l'octubre gairebé un milió i mig de visitants

Per
Turistes amb maletes a l'accés a la T-1 de l'Aeroport de Barcelona | ACN
Turistes amb maletes a l'accés a la T-1 de l'Aeroport de Barcelona | ACN

El sector turístic català encara els ponts festius de la Constitució i de la Puríssima amb un moderat optimisme. Les previsions d'ocupació turística són bones a molts indrets però amb una alta variabilitat, donada la llargada del període festiu i les condicions meteorològiques, que segurament afavoriran les destinacions de muntanya.

El Servei Català de Trànsit (SCT) ha habilitat un operatiu especial per gestionar l'alta mobilitat que es preveu aquests dies, amb uns 470.000 desplaçaments només en l'operació sortida. El dispositiu es posa en marxa aquest divendres i s'allargarà fins al diumenge 11 de desembre. D'altra banda, Renfe ha ofert més de 700.000 places per a trens d'alta velocitat, regionals i de mitjana distància, i ha reforçat les connexions amb el centre i el sud de la Península Ibèrica.

Inici de la temporada de neu

Les estacions d'esquí seran una de les destinacions estrella d'aquests nombrosos dies festius. El cap de setmana passat l'estació de Baqueira, a la Val d'Aran, va ser la primera a obrir portes i les nevades i el fred que ha fet els últims dies permetrà posar en marxa l'activitat a la resta de complexos. L'oupació oscil·larà entre el 60 i el 80 per cent. Durant aquests 9 dies les estacions lleidetanes preveuen vendre uns 90.000 forfets, una xifra similar a les d'abans de la pandèmia.

El temps acompanya en l'inici de la temporada d'esquí

El conseller de Territori, Juli Fernàndez, ha escollit l'estació d'esquí de Port Ainé per donar el tret de sortida a l'obertura dels complexos hivernals que depenen de Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) i que aquest divendres han estrenat temporada. El conseller assegura que l'objectiu del Govern és reduir el consum d'aigua i el cost energètic de les estacions. En aquest sentit, ha explicat que els darrers quatre anys s'ha reduït un 26% el consum d'aigua i el 66% el consum energètic.

La fita que s'ha fixat Territori és que al 2030 totes les estacions siguin neutres des del punt de vista mediambiental, és a dir, zero emissions.

Optimisme a Girona

La Federació d'Hostaleria de les Comarques de Girona preveu una ocupació mitjana entre el 60% i el 65% durant el pont de la Puríssima. Serà un pont "anòmal", ja que els festius se situen al mig de la setmana i les escoles estan obertes dos dies, de manera que l'ocupació serà fluctuant.

El Pirineu de Girona confia en els esquiadors | GEMMA ESTEBA

A les comarques del Pirineu es preveu una ocupació de fins al 90% els caps de setmana i de fins al 40% entre setmana. A les comarques de l'interior es preveu una ocupació de fins al 70%, mentre que a Girona ciutat serà de fins al 55% i al litoral, de fins al 20%. El sector calcula que el Ripollès i la Cerdanya seran les comarques on es concentraran més reserves durant el segon cap de setmana del pont, i la Federació d'Hostaleria calcula que s'arribarà al 80% d'ocupació.

Tots els representants del sector turístic de la zona coincideixen que en els últims anys s'ha imposat una tendència de reserves d'ultimíssima hora en ponts com el de la Puríssima, fet que dificulta preveure quina serà l'ocupació dels establiments. El motiu és que el mercat de proximitat es mou sobretot a última hora en funció del temps que faci i també de l'oferta lúdica que trobin.

Poca oferta a Tarragona

A les comarques de Tarragona, també preveuen una ocupació molt fluctuant i distribuïda durant tota la setmana, però calculen en general una ocupació mitjana de vora el 70%. Segons fonts del sector, actualment hi ha poca oferta d'establiments turístics oberts, en concret un 30% dels càmpings, un 20% dels hotels i un 15% de les places dels apartaments.

Turisme de proximitat a les comarques de Tarragona

El perfil de visitant serà bàsicament de proximitat, amb un pes important de la campanya al parc temàtic de Port Aventura. Precisament, la procedència de la majoria de visitants aquests dies farà que la ciutat de Barcelona no en surti massa beneficiada. Els establiments turístics de la capital catalana viuen ja la temporada baixa perquè els visitants estrangers no se'ls espera fins al Nadal.

Els turistes passen de Barcelona

La bona salut del turisme català

Dos de cada 10 turistes estrangers que van visitar Espanya a l'octubre ho van fer a Catalunya, segons l'Estadística de Moviments Turístics en Fronteres (Frontur) de l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Catalunya va ser la destinació preferida de gairebé un milió i mig de visitants internacionals (1.483.599), cosa que suposa fregar pràcticament els nivells prepandèmia.

Pel que fa a la despesa, els viatgers internacionals van gastar uns 1.500 milions d'euros, gairebé el doble que l'any passat (760,86 MEUR), però un 19,7% per sota que abans de la pandèmia. Per persona i dia, la despesa es va situar en 191 euros, 30 menys que el 2019.

A Catalunya, a l'octubre els francesos van continuar encapçalant el rànquing de visitants internacionals (20,7%). De mitjana, els viatges van durar 5,3 dies. En l'acumulat dels deu primers mesos de l'any ja s'han rebut més de 13 milions de turistes, un 182,3% més que l'any passat.