Enlaces accesibilidad
Borrasca Celia

Fort onatge, ventades, plugims de fang i pols sahariana

  • La borrasca Celia deixa onades de 4 a 6 metres davant la costa catalana i fortes ratxes de vent, sobretot al Pirineu
  • A partir de dimecres, la borrasca es desfarà i s'allunyarà però no desapareixeran ni la pols, ni els núvols ni els ruixats

Per

El Masnou (Mariona Rifa)
El Masnou (Mariona Rifa)

Aquest dimarts ens trobem immersos sota els efectes de la borrasca Celia que arriba al seu punt àlgid, afavorint un temporal de vent i mala mar. A més, a causa de la posició de la pertorbació al sud-oest peninsular ens arriba una massa d’aire més temperada del nord d’Àfrica i carregada de molta pols en suspensió provinent del desert del Sàhara. Aquesta última és la causa que puguem tenir un cel tèrbol i marronós.

Un temporal de vent i mar

Entre la nit i aquest matí, el vent de llevant i gregal ha bufat a ratxes de 60 a 80 km/h a prop de la costa, zones altes del prelitoral i a les comarques interiors de Tarragona i a Ponent. Als cims del Pirineu, les ventades han superat els 100 km/h durant les últimes hores. Aquest fenomen combinat amb les nevades del cap de setmana fa elevar el perill d'allaus a fort a alta muntanya.

Ratxes màximes de vent (km/h)

Onades de 4 a 6 metres

El temporal de llevant és remarcable a tot el litoral, on les onades ja han assolit els 6 metres d’altura a la boia del Cap de Begur, els 5 metres a la de Barcelona i s’han fregat els 5 metres a la boira de Tarragona, segons Puertos del Estado. Ara bé, a primera línia de costa, les onades han estat superiors als 2 o 3 metres.

Activat el pla INUNCAT

Potecció Civil manté activat el pla INUNCAT a tot el litoral davant el temporal i la previsió d'onades que poden superar els 3 a 5 metres d'alçada. En aquest sentit hi ha avisos del Servei Meteorològic de Catalunya i de l'Agència Estatal de Meteorologia. Cal recordar algunes recomenacions en situacions de fort onatge com la d'aquests dies:

  • Si hi ha onades fortes no us banyeu ni us quedeu a la platja. Respecteu els senyals de perill.
  • Tingueu molta precaució en les activitats recreatives o professionals al mar, cal evitar-les en cas de grans onades.
  • No accediu als punts del litoral afectats per l'onatge fort ni als llocs on les onades trenquin amb força. Respecteu els tancaments d’accés a aquests punts, hi són per a la vostra seguretat.
  • No us atureu a contemplar les onades, eviteu posar-vos en perill.
  • Allunyeu-vos d'espigons, esculleres, passejos marítims i altres zones on trenquin les onades a prop. Busqueu un lloc segur.
  • Si algú cau a l’aigua truqueu immediatament al 112 i no perdeu de vista el punt exacte on ha caigut per indicar-lo als serveis de salvament.
  • Si caieu a l’aigua nedeu en direcció oposada a les roques i intenteu resistir flotant, sense fer cap altre esforç, a l'espera de socors.

La borrasca Celia té les hores comptades

A partir d'aquest dimecres, la borrasca Celia es desfarà i s'allunyarà. Ara bé, la posició de l'anticicló al centre i nord d'Europa mantindrà l'entrada de vent de llevant que ens deixarà molts núvols i alguns ruixats. Un vent que abans de creuar el mediterrani tindrà origen al nord d'Àfrica, per tant, seguirà injectant-nos molta pols sahariana. Així doncs, els pròxims dies tot seguirà ben brut.