Enlaces accesibilidad
Covid 19

El mes vinent s'activarà el nou sistema de vigilància de l'epidèmia

Per
El conseller de Salut, Josep Maria Argimon | EFE
El conseller de Salut, Josep Maria Argimon | EFE

El nou sistema de vigilància epidemiològica de la covid que s'aplicarà a partir del mes vinent a Catalunya constarà d'una quarantena de centres d'atenció primària i 12 hospitals sentinelles.

En una entrevista a l'agència EFE coincidint amb el segon aniversari de la pandèmia, Josep Maria Argimon explica que el virus es troba a hores d'ara en una fase d'"estabilització clara", tot i que no es pot descartar que hi pugui haver algun "petit increment" de casos. El conseller assegura que la variant òmicron i la subvariant coneguda com a "sigil·losa" són molt contagioses però majoritàriament lleus, fet que suposa un "canvi de paradigma" que requereix posar el focus a vigilar bé la gravetat i els vulnerables, més que les xifres de contagis.

Nova fase de la pandèmia

En una primavera que s'entreveu sense restriccions, Argimon ha confirmat que el mes d'abril "començarà a rodar" el nou sistema de vigilància epidemiològica. Ja no es comptarà cada cas de covid i seran uns centres sentinella els que sí que faran diagnòstics de forma aleatòria per fer un seguiment de la incidència del virus, acompanyat de treballs de seqüenciació per detectar possibles mutacions.

Serà un sistema similar al que es fa servir per vigilar l'evolució de les epidèmies de grip i constarà d'una xarxa d'"entre 33 i 40 centres" d'atenció primària (dels prop de 400 que hi ha a Catalunya) i 12 hospitals. "En lloc de comptar cas per cas, es farà mitjançant una estimació per mostreig, com es fa amb la resta d'infeccions respiratòries", ha explicat.

El nou sistema de vigilància es completarà amb l'estudi de les aigües residuals, un bon mecanisme per detectar amb antelació l'arribada de virus o variants, i el centre d'intel·ligència epidemiològica, que analitzarà les dades per fer prediccions.

Adéu a les mascaretes

D'altra banda, Argimon és partidari de "normalitzar" la vida, ja sense mascaretes, i això vol dir retirar l'obligació de portar-les a espais interiors. En aquest sentit, considera especialment urgent treure-les de les escoles perquè ja existeix "evidència científica" que qüestiona la seva utilitat a l'entorn escolar.

Un cop decaigui l'obligatorietat de les mascaretes, les persones vulnerables sempre tenen l'opció de continuar portant-la i amb l'avantatge que aquesta peça està més normalitzada ara que fa dos anys. Però fins i tot entre persones que no siguin de risc, el conseller pensa que hi haurà espais amb "molta gent, com per exemple el transport públic", en què al seu parer seguirà sent aconsellable tapar-se boca i nas.