Enlaces accesibilidad
S'alleugerà la sequera?

Previsió de pluges abundants i extenses

  • L'arribada d'un front actiu i d'una possible llevantada podria deixar precipitacions abundants
  • També nevaria al Pirineu, el vent s'intensificaria a la costa i l'onatge seria notable a tot el litoral

Per

Acumulació de pluja i neu entre el 10 i el 17 de març segons el model europeu (ECMWF) CROPPER
Acumulació de pluja i neu entre el 10 i el 17 de març segons el model europeu (ECMWF) CROPPER

Després d'un hivern marcat per la monotonia anticiclònica, ha començat el març i amb ell han tornat les precipitacions que poc o molt han regat gran part del territori. El front de dimarts ha deixat precipitacions que han acumulat quantitats de 15 a 30 litres a les comarques de Ponent, Ebre i Camp de Tarragona. Una pluja molt ben rebuda. Tot plegat un aperitiu per què poc o molt continuarà plovent els propers dies.

Primer plat: un front actiu i una baixa mediterrània

Aquest dijous tindrem pluja feble i associada el pas d'un front desgastat. Ara bé, arribarà un altre front bastant més actiu a partir de divendres al migdia. Dissabte ens acabaria de creuar coincidint amb la formació d'una petita baixa sobre les Balears. Tot plegat afavorirà una tongada de precipitacions generals i, ara per ara, sembla que força generoses a les comarques del nord-est. En aquest sentit, de cara a dissabte, l'AEMET ja ha activat avisos per acumulacions de 60 litres en 12 hores a les comarques gironines i per gruixos superiors als 5 cm de neu nova en 24 hores per damunt dels 1.200/1.300 metres al Pirineu. En canvi, com més a ponent i el sud, l'entrada del vent de mestral escombrarà tots els núvols i la pluja, per tant, s'obriran grans clarianes.

De cara a diumenge, arribarà un front molt desgastat que farà augmentar els núvols arreu, deixarà alguns ruixats dispersos, en forma de neu al Pirineu. Ara bé, les pluges encara seran persistents a les comarques del nord -est on es mantindria l'entrada de vent de llevant

Situació sinòptica per dissabte 12 de març (ECMWF)

Segon plat: una possible llevantada, dilluns

De cara a dilluns es despenjaria un embossament d’aire fred en altura, es formaria una enorme borrasca en superficie al Golf de Cadis que juntament amb l’anticicló situat al nord d’Europa, afavoriran una entrada de vent de llevant i xaloc. Depenent de la posició final de la baixa, ens arribarà vent amb més o menys recorregut marítim i, per tant, aquest determinarà la quantitat de precipitació. Tot i això, sembla que la pluja tornaria afectar moltes comarques. A més, la nevada podria ser abundant a la cara sud del Pirineu i Prepirineu, el temporal de mar seria dur a la costa on les ventades s'intensificarien.

Situació sinòptica per dilluns 14 de març (ECMWF)

Poc o molt, plourà cada dia i nevarà al Pirineu

Així doncs sembla que les precipitacions han arribat per quedar-se. A partir de demà, però sobretot entre divendres, el cap de setmana i principis de la setmana vinent plourà a bona part de Catalunya i les quantitats de pluja i de neu acumulades, poden ser molt boniques. Tot i això, els pròxims dies caldrà confirmar aquest episosi de pluges. De complir-se, en tot l'episodi se superarien els 30 a 80 litres de forma generalitzada i es podrien recollir més de 100 litres a les comarques del nord-est, les més afectades per la greu sequera. A més, s'acumularien gruixos superiors als 50 cm de neu nova als cims del Pirineu Oriental i a la cara sud pirinenca. Sense cap dubte, serien unes precipitacions que fan molta falta.