Enlaces accesibilidad
Sequera i tramuntana

Les condicions meteorològiques a la zona de l'incendi de Roses

  • La tramuntana es mantindrà forta fins al migdia, després afluixarà, però no desapareixerà fins a la nit
  • El vent combinat amb la situació de sequera, excepcional a l'Alt Empordà, eleva a "alt" el risc d'incendi a la zona

Per

Ratxes màximes de vent al Cap de Creus
Ratxes màximes de vent al Cap de Creus

L'incendi forestal de Roses s'ha estés amb facilitat de nit i matinada empès per la tramuntana que ha bufat ratxes de 80 a a 90 km/h al Cap de Creus. A primera hora d'aquest matí, els cops de vent han estat menys forts, entre els 10 i els 40 km/h.

Ratxes màximes de vent al Cap de Creus

Un altre ingrediant meteorològic és la humitat relativa a la zona afectada, molt baixa a causa del vent que asseca l'ambient. Aquest matí se situava entre el 40 i el 55 %.

El factor més agreujant és la situació de sequera que pateix el territori. A l'Alt Empordà és excepcional a causa d'un hivern sec i d'un 2021 en què només va ploure la meitat de l'habitual.

Estat de la sequera a Catalunya

La suma de tots els factors anteriors (vent, humitat i un terreny sec) fan elevar el risc d'incendi, actualment alt al Cap de Creus, però també al Pirineu i a les comarques de Tarragona.

Mapa de perill d'incendi forestal a Catalunya

Com evolcuionarà el vent?

El que més preocupa és l'evolució del vent de tramuntana durant aquest dimarts. La previsió indica que les ventades encara podran ser fortes aquest matí. A partir del migdia i la tarda, el vent anirà afluixant, tot i que no acabaran de desaparèixer fins aquest dimecres a primera hora del mati. Això també ajudara que un cop es faci fosc, augmenti la humitat relativa.