Enlaces accesibilidad
En Línia

La justa naturalitat dels additius alimentaris

Notícia - En Línia 
  • Entre els additius més comuns en la nostra dieta estan els antioxidants, els conservants i els colorants
  • El glutamat sòdic, un potenciador de sabor, és un dels que actualment genera més controvèrsia i està present per exemple als snacks processats.
  • 'En Línia' aclareix alguns dubtes sobre aquestes substàncies químiques amb la metgessa especialitzada en nutrició i microbiòtica Judit Soto

Per
En Línia - La perillositat dels additius alimentatis

Els additius són substàncies que s'afegeixen als aliments per conservar-los o bé millorar el seu aspecte o potenciar-ne el sabor. Malgrat el que es pensa comunament, no tots els additius són artificials, és a dir, producte de la indústria alimentària. També n'hi ha de naturals, com la sal, el sucre, el vinagre o la llimona, que es fan servir des de temps immemorables per evitar que el menjar es faci malbé quan no hi havia neveres o congeladors. Els additius artificials que aplica la indústria alimentària tenen el mateix objectiu, allarguen la vida dels aliments i a més els fan més segurs per la nostra salut ja que combaten els microbis i els bacteris. Tanmateix, el fet que siguin formulacions químiques complexes i la dificultat de llegir-los a les etiquetes, generen desconfiança en els consumidors.

Albert Melià, subdirector de Disciplina de Mercat de l’Agència Catalana de Consum, i Cristina Gual, divulgadora i coach nutricional, donen quatre instruccions pràctiques a 'En Línia' per tal d’entendre aquests codis fàcilment.

A En Línia ens preguntem si sabem llegir les etiquetes dels productes

Segurs en la mesura justa

Els additius no tenen valor nutricional, però gràcies a ells no ens hem de preocupar de patir infeccions gastrointestinals. Ara bé, són tots ells innocus? Como tot, el risc està en l'excés. Els additius típicament s'utilitzen en petites quantitats. Perquè un additiu sigui agregat a un aliment han de ser avaluat rigorosament fins a tastar la seva seguretat.

Aquest estiu, per exemple, es van donar diversos casos de productes contaminats per excés d'òxid d'etilè, un additiu que en la dosi justa no afecta negativament l'organisme.

La llista dels additius permesos per la màxima autoritat europea en seguretat alimentària està en constant revisió, en funció de noves descobertes científiques i mèdiques. Actualment, uns 400 estan aprovats per la Unió Europea i són comuns a la nostra dieta.

En general, però, el menjar processat amb additius és saludable en contra del que creuen els amants dels aliments 100% naturals. De fet, és gairebé impossible trobar al mercat cap aliment que no sigui fresc i que estigui exempt d'additius. Si és fresc, el consumidor ha de considerar el tractament correcte de l'aliment a casa perquè sinó podria ser perillós. Per exemple, la carn sense cap mena d'additiu acumula enterobacteriàcies a gran velocitat i no es pot ingerir si passa més de 24 hores al frigorífic o més de dues fora d'ell.