Enlaces accesibilidad

Josep Maria Forn, el director de cinema a qui agradava retratar la realitat

  • Ha mort el director de cine Josep Maria Forn als 93 anys, després duna carrera amb centenars de produccions
  • Forn retratava la realitat i durant anys va haver de treballar sota amb la vigilància de la censura franquista
  • Recuperem l'entrevista que va concedir a TVE Catalunya durant el rodatge de 'Companys, procés a Catalunya'

Per
Arxiu TVE Catalunya - Rodatge de 'Companys, procés a Catalunya' de Josep Maria Forn

Josep Maria Forn i Costa (1928 - 2021) entenia el cinema com un reflex de la realitat. Per això va dirigir pel·lícules on els personatges no s'estalviaven les situacions quotidianes del franquisme. Va tenir problemes amb alguns títols, com 'La piel quemada' (1966), que testimonia l'arribada de la immigració a Catalunya o l'adaptació de 'M'enterro en els fonaments' (1969), de Manuel de Pedrolo, tan maltractada per la censura que Forn va decidir deixar els llargs i produïa i dirigia curts.

Va fer 250 obres i entre 1987 i 1991 va ser director general de Cinematografia del Departament de Cultura de la Generalitat. També era membre fundador de l'Institut del Cinema Català. En aquesta etapa, concretament el 1988, es creà l'Acadèmia de Cine Europeu i a Catalunya es va aprofitar per revifar la producció de pel·lícules en català. Així ho va expressar en una entrevista als estudis de TVE Catalunya.

Arxiu TVE Catalunya - El director de cinema Josep M. Forn parla del projecte per revifar el cinema català

Quan va tornar a dirigir llargmetratges, Forn es va posar al darrere les càmeres i els focus d'un testimoni històric. A les imatges que tenim damunt aquesta notícia, extretes de l'arxiu històric en català de RTVE, veiem el rodatge de 'Companys, procés a Catalunya', del 1979. La Gestapo ocupa un palau francès i duen emmanillat un presoner. En realitat, és l'antiga Audiència de Barcelona i justament al passeig Lluís Companys.

Aquest document té un gran valor perquè Josep Maria Forn s'explica sobre la producció, com la dirigeix i com la sent. També explica l'anècdota sobre com va trobar un actor tan semblant al president afusellat. I a més, veiem l'entrevista a aquest actor, basc, Luis Iriondo.

Forn gaudia amb el cinema testimonial i la darrera pel·lícula que ha deixat és també ho és: es tracta d''El somni català' (2015), en realitat un documental sobre la lluita per a la recuperació dels drets nacionals de Catalunya.