Enlaces accesibilidad
Juny acabat, dia escurçat

Els dies comencen a fer-se més curts

  • A finals de juny el sol surt gairebé 4 minuts més tard que a mitjans de mes
  • A partir de Sant Pere, les tardes començaran a escurçar-se 

Por

El Temps - Els matins ja s'escurcen i les tardes encara s'allarguen

Ja ha arribat el segon símptoma que "encara que costi de creure" ens ha d'encaminar de nou cap a l'hivern. Comença a fer-se fosc abans. Dilluns 28 ho va fer un segon més tard que el dia anterior i aquest dimarts 29 ho farà quatre segons més tard. El cap de setmana ja haurem perdut fins a un minut de llum al capvespre.  

El sol ja surt quatre minuts més tard

Agafant com a referència la ciutat de Barcelona. si dilluns 14 si la sortida de sol es va donar a les 6 hores, 17 minuts i 11 segons del matí, el dimarts 15, ho va fer quan passaven 13 segons de les 6 i 17 minuts. Inapreciable. Ara bé, ara que som a finals de juny, el sol ja surt gairebé 4 minuts més tard del que ho feia a mitjans de mes. És el "primer símptoma" que vam començar a notar. 

 La sortida de sol comença a endarrerir-se

La sortida de sol comença a endarrerir-se RTVE Catalunya

Fins a finals de juny, les tardes s'han allargat

Les tardes s'han allargat fins el 27 de juny. Llavors ho va fer a les 9 hores, 28 minuts i 58 segons del vespre. Així doncs, des del dia 27, les tardes s'escurçen de mica en mica, i els dies, en general, s'escurçaran sense aturador fins al desembre, coincidint amb el solstici d'hivern.

 La posta de sol s'allargarà fins Sant Pere

La posta de sol s'allargarà fins Sant Pere RTVE Catalunya

D'aquí dues dites populars molt conegudes:

  • Juny acabat, dia escurçat
  • Sant Pere, el sol enrere (recordeu que Sant Pere és el 29 de juny)

El dia amb més hores entre la sortida i la posta de sol, per tant, el dia més llarg de l'any va ser dilluns 21 de juny, coincidint amb el solstici d'estiu i la nit més curta de l'any que no coincideix amb la de la revetlla de Sant Joan com tradiconalment es diu.