Enlaces accesibilidad
Crim dantesc

El Suprem confirma la presó permanent revisable per a l'assassí d'una nena de 13 anys a Vilanova i la Geltrú

  • L'alt tribunal remarca que es va tractar d'un acte "cruel de principi a fi" amb una "maldat absoluta"
  • Els fets van succeir el juny de 2018 a Vilanova i la Geltrú a l'edifici dels avis de la menor
  • L'autor confés va afirmar en l'última sessió del judici que el dia de l'assassinat havia consumit cocaïna i havia begut cervesa

Per
Vist per a sentència

La sala penal del Tribunal Suprem ha confirmat la condemna de presó permanent revisable a l'assassí confés d'una nena de 13 anys a Vilanova i la Geltrú el juny del 2018. L'alt tribunal ha ratificat la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que confirmava la pena imposada per l'Audiència de Barcelona. A banda de la presó permanent revisable per un delicte d'assassinat també se'l va condemnar a 7 anys de presó per un delicte d'agressió sexual.  La resolució del Suprem remarca que es va tractar d'un acte "cruel de principi a fi" comès amb una "maldat absoluta". D'altra banda, el Suprem estima el recurs de l'acusació particular, que representa a la família de la menor.

4 de juny de 2018

Els fets es remunten a la tarda del 4 de juny del 2018, quan la Laia va sortir del pis dels seus avis i va baixar les escales de l'edifici en direcció al carrer, on el seu pare l'esperava per recollir-la. La nena, però, mai va aparèixer. Joan Francisco, de 42 anys, i veí dels avis de la víctima, sosté en les seves declaracions que la nena va entrar per iniciativa pròpia al seu pis quan baixava per l'edifici cap al carrer.

En el moment en què la nena no va aparèixer, els familiars i amics van començar una intensa recerca pels carrers més propers que va durar gairebé tres hores. Finalment, dos tiets de la nena van decidir anar casa per casa del bloc per preguntar. Va ser l'actitud inquietant del veí del primer pis la que va dur als familiars a entrar per la força a dins de l'immoble i trobar en una habitació, sota un matalàs, el cadàver de la menor morta, amb signes de violència, ferides d'arma blanca i un collar de gos al coll. Els Mossos d'Esquadra van detenir allà mateix l'home que si bé vivia amb els seus pares, en aquell moment estava sol.

Ell va confessar el crim, però després es va fer enrere i va assegurar no recordar res de res i anar sota els efectes de la cocaïna. El judici ha d'aclarir que va succeir realment el negre vespre d'aquell dia de fa gairebé tres anys.

La Laia i la seva mare

La Laia i la seva mare

El dia del crim va visitar pàgines de contingut sexual

El dia del crim de la nena de 13 anys de Vilanova, l'assassí confés havia consultat pàgines de contingut sexual a Internet que ja havia visitat prèviament. Segons ha explicat un Mosso d'Esquadra pèrit informàtic, el dia 4 de juny de 2018 l'acusat va escriure la lletra "s" al buscador de Google i els resultats que se li mostraven corresponien amb contingut de caràcter sexual que havia buscat abans.

L'assassí va intentar netejar l'escena del crim

Els Mossos d’Esquadra van trobar desenes d’indicis que demostrarien que l’acusat de matar una nena de 13 anys va intentar esborrar evidències del crim comès al seu domicili. Així, es va trobar una ampolla de lleixiu buida a l’habitació on hi havia el cadàver. També es va trobar sang i ADN de la víctima en un pal de fregar, un cubell d’aigua, la banyera, la pica del mateix bany i a la cuina. A més, unes càmeres de videovigilància el van gravar portant dues bosses d’escombraries a contenidors allunyats de casa seva.

"Dantesca" i "terrorífica"

Els policies que van intervenir en l'operatiu de cerca de la nena de 13 anys assassinada el 2018 en un domicili del centre de Vilanova i la Geltrú defineixen l'escena del crim de "dantesca". Els agents asseguren que l'acusat va actuar amb coherència i serenitat en tot moment, fins i tot un cop es va localitzar el cos de la nena, ja sense possibilitat de reanimar-la, en una habitació remoguda i plena de sang, i on semblava que s'havien intentat esborrar proves. L'home s'intentava exculpar en tot moment, també en dependències policials, actuava "com una persona normal" i "resignada". En cap moment, els agents de la Policia Local i dels Mossos d'Esquadra van detectar que estigués ni sota l'efecte de begudes alcohòliques ni de drogues.

En la tercera sessió del judici, que a diferència de les dues primeres el jutge no ha permès que la premsa la segueixi a distància i on no s'ha pogut enregistrar ni imatges ni so, el sergent que actuava com a cap de torn de la Policia Local de Vilanova i la Geltrú aquella tarda ha explicat que es van activar diverses patrulles, també de Mossos d'Esquadra, per participar en l'operatiu de cerca de la petita. No va ser fins a les 22.00 h quan els van comunicar que els oncles havien fet la troballa del cos a l'interior de l'habitatge de l'acusat.

Declaració dels pares

Els oncles de la nena asseguren que l'acusat estava serè i sense símptomes d'haver consumit drogues ni alcohol. Així ho han relatat els dos homes que van trobar el cos ja sense vida de la nena al pis, sobre un matalàs i amagat sobre una pila de peces de roba. En la segona sessió de declaracions dels testimonis, han assegurat que l'acusat va trigar a obrir-los la porta i que no es va mostrar gens empàtic amb els familiars i veïns que s'havien mobilitzat per buscar la petita. Aquest dimarts també han declarat els pares, que s'han mostrat molt aspres tant amb l'acusat com amb la seva advocada, i les dues primeres doctores que van accedir a l'immoble un cop es va localitzar la nena.

L'acusat té una forta dependència a l'alcohol i les drogues

L'acusat té una forta dependència a l'alcohol i les drogues

La defensa de l'acusat

En la primera sessió del judici la defensa va argumentar en el seu escrit que l'acusat tenia una forta dependència a l'alcohol i les drogues, concretament la cocaïna, d'ençà que tenia 20 anys. El dia dels fets, segons el seu relat, l'home es trobava en estat de forta pressió psicològica, perquè que la seva mare estava ingressada a l'hospital de Bellvitge, on moriria hores més tard, i el seu pare l'havia esbroncat per la seva actitud i comportament, motiu pel qual l'hauria amenaçat en no deixar-li res en herència.

En tornar a casa dels seus pares, on vivia quan era a Vilanova i la Geltrú, s'hauria adreçat directament al lavabo de casa, deixant la porta oberta per la pressa que tenia, i en tancar la porta de casa, hauria sentit un soroll a la seva habitació, motiu pel qual hauria agafat uns ganivets de la cuina, i s'hi hauria llançat a sobre. "Tenia la ment alterada el consum de drogues i alcohol, i no era conscient del que tenia al seu davant, francament pensava que es trobava davant d'algú que havia entrat a casa amb la intenció d'atacar-lo o robar, no hi havia intencionalitat", ha argumentat l'advocada de la defensa.

La germana mitjana del presumpte assassí va estar especialment contundent, no només a l'hora de confirmar la seva addicció a les drogues sinó relatant l'impacte negatiu que ha tingut l'home en les persones que l'han rodejat, arribant a qualificar-lo com de "maltractador psicològic".