Enlaces accesibilidad
Eleccions 14-F

Tercer dia de campanya marcat pel debat electoral a RTVE

Pablo Casado recela a Badalona de la gestió dels fons europeus per part de l’Estat

ERC I PDeCAT acusen JxCat de “banalitzar” la fita de la independència

Illa atribueix al Govern la pèrdua de l’Agència Europea del Medicament

Per
Els candidats afronten el primer debat televisat de la campanya a RTVE

La campanya electoral del 14-F només acaba de començar però aquest diumenge viurem ja el primer debat televisat entre els nou candidats a la presidència de la Generalitat a RTVE. Els vetos sobre possibles pactes i els atacs directes entre candidats s'han convertit en una constant. JxCat va tornar a posar ahir la DUI sobre la taula si l'independentisme supera el 50% dels vots. Un anunci qualificat de "banalització" i de "pura retòrica" pels seus suposats aliats en el camí cap a la sobirania plena. Mentrestant, Pablo Casado adverteix del repartiment dels fons europeus per part de l'Estat, Ciutadans promet una rebaixa generalitzada d'impostos i Salvador Illa culpa al govern català de la pèrdua de la prestigiosa Agència Europea del Medicament.

Tercer dia de campanya marcat pel debat de RTVE

Casado alerta del repartiment dels fons europeus: "Així van començar els ERO"

La cúpula del PP, encapçalada pel president del partit, Pablo Casado, s’ha desplaçat a Badalona per fer costat de nou a Alejandro Fernández. Casado, ha alertat sobre el repartiment dels fons europeus NextGenerationEU per part del Govern i ha advertit: "Així van començar els ERO". El líder popular ha recelat que l'executiu espanyol no acabi per repartir els fons a empreses i ajuntaments pròxims. A més, Casado ha anunciat que el grup popular a l'Europarlament exigirà a la Comissió Europea que informe sobre el pla de reformes remès a les institucions europees.

Ho ha dit en un acte en què també han participat l’alcalde de Badalona, Xavier García Albiol, i el de Madrid, José Luis Martínez-Almeida. El candidat del PPC, Alejandro Fernández, s'ha compromès, de la seva banda, a no desaprofitar l'oportunitat de "construir l'alternativa" constitucionalista a Catalunya mentre altres, diu, tenen "objectius messiànics i individualistes. En aquest sentit, i sense citar-los, critica que Cs vulgui actuar com a "comparsa" del candidat socialista, Salvador Illa.

Arrimadas (Cs) promet una rebaixa generalitzada d'impostos perquè Catalunya és "un infern fiscal"

La presidenta de Ciutadans, Inés Arrimadas, ha tornat a fer costat per tercera vegada durant aquesta campanya al candidat Carlos Carrizosa. En un acte telemàtic a Barcelona, s’ha compromès a impulsar una auditoria generalitzada de “la despesa supèrflua” de la Generalitat. Arrimadas també ha assegurat que un Govern de Cs farà que Catalunya “deixi de ser un infern fiscal perquè sigui de nou una terra d’oportunitats” i ha proposat una baixada generalitzada d’impostos, que passaria per la rebaixa del tram autonòmic de l’IRPF i eliminar “successions”.

Carrizosa, de la seva banda, ha promès que serà “el primer president netament constitucionalista” que hi ha hagut a Catalunya, allargant així la mà al PSC. El candidat de la formació taronja també ha qualificat de “rave independentista” la mobilització d’aquest dissabte en suport al raper Pablo Hasél.

Aragonès (ERC) assegura que implantar la república és una qüestió de "sumar majories" i no de "retòrica" i "declaracions"

El cap de llista d'ERC a les eleccions al Parlament, Pere Aragonès, ha assegurat que implantar la república no és una qüestió de "declaracions" o de "retòrica" sinó de "fer-la". Adverteix que cal "sumar majories", "parlar clar al món" i "guanyar les eleccions amb més del 50% de vots independentistes". S’ha referit així, en un acte de campanya a Lloret de Mar, al compromís de la presidenciable de JxCat, Laura Borràs, d’activar" la DUI si l'independentisme supera el 50% dels vots. Aragonès ha demanat el vot pels republicans per fer la reconstrucció en clau de "justícia i progressisme" i no "decidida per la Moncloa i l'Ibex35".

El PDeCAT demana no banalitzar la independència i avisa que no arribarà el 15F

El PDeCAT continua fent territori. Aquest diumenge a Manresa, la número dos del partit, l’exconsellera Joana Ortega ha tornat a carregar contra JxCat demanant "no banalitzar la independència perquè fer-ho només genera més frustració", i ha avisat que aquesta no arribarà el dia després de les eleccions. Ortega ha criticat la "confrontació estèril" i ha erigit al PDeCAT com l'"antídot" contra la "demagògia" i "els radicalismes de cap de setmana". "Hem d'assumir que el que va començar el 9N, que va continuar el 1-O, això, desgraciadament, no s'acabarà el 15 de febrer per molt que ens ho prometin. Demano responsabilitat, rigor, no generar més frustració ni més desil·lusió", ha assenyalat l'exvicepresidenta del Govern.

Illa (PSC) atribueix a l’independentisme la pèrdua de l’Agència Europea del Medicament

El candidat del PSC a la Generalitat, Salvador Illa, ha atribuït a la gestió del govern independentista que Barcelona no aconseguís ser seu de l'Agència Europea del Medicament, "l'agència més important d'Europa en aquests moments". "Si l'Agència Europea del Medicament hagués tingut la seva seu a Barcelona hauria portat prosperitat, prestigi, ocupació i capacitat d'influència. Sabeu per què no està a Barcelona? Perquè Catalunya no estava centrada en la política real, sinó embullada en conflictes estèrils", ha lamentat.

En el mateix acte de campanya, la presidenta del Congrés, Meritxell Batet (PSC), ha assegurat que Catalunya ha perdut prestigi després dels últims anys de governs independentistes: "Jo no sé si el món ens mira, però tinc clar que ens ha deixat d'admirar". Ho ha dit en un acte en la seu del PSC al costat de la vicepresidenta primera del partit, Eva Granados, qui ha acusat la candidata dels comuns d'exercir "d'agent comercial" d'ERC.

Albiach acusa PSC de "anar a la caça" de Cs i a JxCat de "deriva trumpista"

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha fet costat aquest diumenge a la candidata d’En Comú Podem, Jéssica Albiach. Des de la capital catalana ha situat als comuns com l'única força política que pot resoldre "aquests vetos creuats entre ERC i el PSC", com s'ha fet en el cas del Govern central, ha afegit.

Albiach, mentrestant, ha acusat el PSC de no revelar amb qui pactarà després dels comicis per estar "a la caça del vot de Ciutadans" i a ERC de voler repetir un Govern amb JxCat, una formació amb una "deriva", ha dit, "cada vegada més trumpista". "Alguns estan jugant a despistar dient que no volen situar-se, no volen ser honestos, no volen anticipar-se a quins seran els pactes perquè van a la caça del vot de Cs", ha afirmat en al·lusió als socialistes.

Borràs (JxC) sobre Illa: “Salveu-nos d'aquest Salvador, que no ens salvarà de res”

Junts per Catalunya (JxC) s’ha desplaçat fins a la Seu d’Urgell, on la cap de llista de la formació, Laura Borràs, ha qüestionat que Illa sigui una solució per a Catalunya: "És la devolució d'un producte defectuós. Va marxar per ser la quota del PSC i torna aquí sent la del PSOE". Segurament se'l treuen del damunt per incompetent. Salvem-nos d'aquest Salvador, perquè no ens salvarà de res".

També ha participat a l’acte l’exconseller Jordi Turull qui ha lamentat sentir parlar als que "només posen excuses i no volen molestar a l'Estat perquè cada vegada la pastanaga és més diminuta i els pals més grans", en al·lusió implícita a ERC. "Deixem de parlar d'excuses de per què no tirem endavant culminar el 1-O", ha reclamat Turull, després de deixar clar que no ha perdut cap de les seves conviccions malgrat la presó.

La CUP respon a JxCat que la independència no s'assolirà "només aixecant la DUI"

La CUP ha respost al compromís de JxCat "d'activar" la declaració unilateral d'independència del 2017 dient que la plena sobirania no s'assolirà "només aixecant la DUI". En una roda de premsa a Artesa de Lleida, el cap de llista de la candidatura per Lleida, Pau Juvillà, ha remarcat que cal "molta més força" per donar un nou impuls al procés. També ha demanat un pla "concret, realista" i que es faci "amb molta més gent".

El diputat al Congrés Albert Botran també ha exigit polítiques per una "disminució de costos" en la pagesia i així facilitar que els productes es puguin vendre a un "preu just". En aquest sentit, ha proposat la creació de "nodes logístics de distribució públics" fent servir infraestructura en desús per retallar costos.

Abascal (VOX) celebra que els presos participin en la campanya "sense energúmens"

La comitiva de Vox ha fet un acte de campanya a Lleida i ha tornat a ser rebut per un grup d'antifeixistes. El president del partit, Santiago Abascal, ha lamentat que sempre hagin de rebre "crits d'energúmens". En aquest sentit, ha celebrat que els presos independentistes puguin actuar amb total llibertat en la campanya sense que ningú "els molesti ni els assetgi". "No celebrem, però, que estiguin impunement als carrers, amb total tranquil·litat, quan van cometre els delictes més greus que pot cometre un polític", ha dit.