Enlaces accesibilidad
Festival de Cinema i Drets Humans de Barcelona 2020

Els valors humans en temps de crisi

  • El documental "The War on Journalism" sobre el cas Assange ha obert el Festival de Cinema i Drets Humans de Barcelona
  • Fins al 5 de març més d'un centenar de pel·lícules mostren la importància dels valors humans en temps de crisi

Per
Els valors humans en temps de crisi

El 4 de gener la justícia britànica decidirà el futur de Julian Assange, dictarà si l'extraditarà o no als Estats Units, que l'acusa d'espionatge i d'intrusió informàtica. El seu cas centra el documental inaugural, "La guerra al periodisme", de Juan Luis Passarelli, que repassa la història del periodista, ciberactivista i fundador de Wikileaks.

Una inauguració, com tot el festival durant la pandèmia, online i amb convidats com el relator de l'ONU especialista en tortura, Nils Melzer,  qui assegura que "Assange és un presoner polític que ha patit tortura psicològica". Sosté que "al seu voltant s'ha creat una falsa narrativa negativa i alerta, com fa el documental, que el seu cas és un atac al periodisme".

110 films compromesos amb uns valors en questió

Els films de l'edició d'enguany tracten temàtiques com el canvi climàtic, el desenvolupament democràtic, els drets fonamentals, l'empoderament ciutadà, la pobresa, els drets dels nens i la protecció als ancians, els drets laborals o la llibertat d'expressió. També parlen sobre discursos d'odi, violència, èxodes migratoris o la crisi econòmica i sanitària.

A més, comptarà amb masterclass, projeccions de pel·lícules a universitats i centres penitenciaris i actuacions a galeries d'art. El festival culminarà amb el Fòrum Internacional de Drets Humans, que farà durant el primer trimestre del 2021

Un compromís pels valors humans present en els 110 films del festival que, fins el 5 de març, s'exhibiran al seu web i a Filmin. Destaquen "Un asunto de familia", de Hirokazu Kore-eda, Palma d'Or a Cannes; "Tres caras" de l'iranià Jafar Panahi; "El otro lado de la esperanza" d'Aki Kaurismäki; o "Coronation", documental sobre la pandèmia a la Xina de l'artista i activista Ai Wei Wei.

La cloenda del certamen culminarà amb l'entrega de premis el 5 de març, juntament amb la taula rodona 'Con amor desde Centroamérica', que reflexionarà al voltant de la fugida dels ciutadans centreamericans, en el marc del 70è aniversari de l'Alt Comissionat de les Nacions Unides pels Refugiats.