Enlaces accesibilidad

Denominació d'Origen Empordà

  • La DO va néixer el 1975 sota el nom Empordà-Costa Brava
  • DO Empordà, són principalment: la Carinyena o Sams

Per
Entre Vinyes - D.O. Empordà

El programa “Entre Vinyes” s’emet cada diumenge a les 13:00 hores La 2

Direcció: Francesc M. López

Guió: Francesc M. López, Montse Elias, Rosa Masip i Joan Sella

Assessorament i secció vins: Meritxell Falgueras, sommelier

Realització: Miquel Pinteño, Agnès Bibiloni i Xavi Royo

Producció: Isabel Blesa, Ari Breescó i Marc Royo

Imatge i So: Xavier Monistrol i Jordi Sánchez

El vi i l’Empordà estan lligats per la terra i pel mar a través de la Història. És imposible iniciar un viatge entre les vinyes d’aquesta denominació d’origen sense partir de les actuals runes d’Empúries on els grecs el van portar per primera vegada.

El vi i l’Empordà estan lligats per la terra i pel mar a través de la Història

Al llarg de la Història el vi i l’Empordà han estat lligats per bé…o per mal: diuen, de fet, que tenint en compte que la fil•loxera venia de França, el primer cep afectat que es va detectar va ser a Rabós d’Empordà, l’any 1879. Els pagesos es van negar a arrencar els ceps i la plaga es va extendre arreu de la península.

Però abans d’aquesta data fatídica, els vins de l’empordà ja havien viscut moments d’esplendor i havien deixat noms propis com el del monjo cellerer Ramon Pere de Noves que a l’edat mitja, buscaba l’excel•lència del vi entre les feixes de ceps de Sant Pere de Rodes.

Des de llavors ençà, han estat molts els viticultors que han cercat aquesta excel•lència en terres empordaneses. Des de fa uns anys, units sota una mateixa denominació d’origen.

La DO va néixer el 1975 sota el nom Empordà-Costa Brava. A partir de 2006, van decidir eliminar la indicació Costa Brava i va pasar a anomenar-se simplemant DO Empordà.

La pissarra i el granit a les zones de muntanya, i els sòls de naturalesa al•luvial a la plana empordanesa, són els tipus de terreny que ofereix la DO Empordà, des de les acaballes del Pirineu fins al port de Palamós acariciats per la Tramuntana, que, sovint, supera els 120 km/h i manté la vinya a resguard de plagues.

Les varietats cultivades a la DO Empordà, són principalment: la Carinyena o Samsó, que constitueix la base de la viticultura empordanesa juntament amb la Garnatxa negra, que a la zona s’anomena Lledoner. Les varietats blanques dominants són la Garnatxa blanca i roja i el Macabeu.

Enllaços d'interès

CELLER ESPELT-COLL DE ROSES: www.vinscollderoses.com

CELLER MARTÍN FAIXÓ: www.cellermartinfaixo.com

CELLER CASTELL DE PERELADA: www.castilloperelada.com

CELLER TERRA REMOTA: www.terraremota.com

CELLER VINYES DELS ASPRES: www.vinyesdelsaspres.cat

CELLER BRUGAROL: www.fincabell-lloc.com

CATA EN VAIXELL: www.empordalia.com

FESTIVAL SONS DEL MÓN VI & MUSIC: www.sonsdelmon.cat

ENOTURISME VINOTERAPIA I CAVALLS: www.cellercansais.com

TALLER DE CUINA I COOK IT: www.lavinyeta.es

MARIDATGE ESPAI DEL PEIX: www.espaidelpeix.org