Enlaces accesibilidad

Denominació d'Origen Alella

  • Només sortir de la B-20 hi ha una terra de vins que s’escampa pel Maresme i el Vallès Oriental
  • La varietat que predomina a la DO Alella és la pansa blanca, tot i que últimament, també s’aposta fort per la garnatxa negra
  • Amb un total de 315 hectàrees de vinya, potser és la DO més petita, però no només és una de les més antigues

Per
Entre Vinyes - D.O. Alella


A escassos vint minuts de Barcelona i travessada pel brogit de l’autopista, s’aixeca petita però majestuosa la D.O d’Alella. Només cal sortir de la B-20 per descobrir una terra de vins que s’escampa pel Maresme i el Vallès Oriental.

La DO Alella és formada per un conjunt de municipis, a cavall del mar i la plana, que han connectat Barcelona amb el país i amb Europa. Pobles d'estiueig de la classe benestant de la ciutat que s'han forjat amb el treball de la terra i la feina al mar: Alella, Argentona, Cabrils, el Masnou, la Roca del Vallès, Martorelles, Montornès del Vallès, Montgat, Òrrius, Premià de Dalt, Premià de Mar, Santa Maria de Martorelles, Sant Fost de Campsentelles, Teià, Tiana, Vallromanes, Vilanova del Vallès i Vilassar de Dalt.

La duplicitat entre mar i muntanya confereix una doble climatologia: la de la banda de mar, del Maresme, molt regular, amb règims de brisa constant i molta irregularitat pluviomètrica; i la de la banda obaga, la del Vallès, amb un clima més continental, on poden produir-se glaçades, canvis importants de temperatura i que proporciona menys hores de sol.

Amb un total de 315 hectàrees de vinya, potser és la DO més petita, però no només és una de les més antigues, sinó que la seva relació amb la vinya es remunta fins l’època dels romans. 

La varietat que predomina a la DO Alella és la pansa blanca, tot i que últimament, també s’aposta fort per la garnatxa negra. Això sí, Alella és i ha estat, tradicionalment, terra de vins blancs.

Les vinyes de la DO Alella creixen, en gran majoria, en el terrer de sauló, que, gràcies a la seva permeabilitat, aporta gran quantitat de minerals i de drenatge d’aigua.

Actualment, la DO Alella consta de vuit cellers: Roura, Alella Vinícola i Bouquet d’Alella, a Alella; Alta Alella i Quim Batlle, a Tiana. Marquès d’Alella i Can Roda, a Santa Maria de Martorelles; i Altrabanda, a Martorelles.

Enllaços :

CELLER MARQUÈS D’ALELLA - www.marquesdealella.com
CELLER SERRALADA DE MARINA -www.serraladadelamarina.com
CELLER ROURA - www.roura.es
CELLER QUIM BATLLE-www.vinosdealella.com 
BOUQUET D’ALELLA - www.bouquetdalella.com
CELLER CAN RODA - www.cellercanroda.cat
CELLER ALELLA VINÍCOLA (MARFIL) - www.alellavinicola.com