Enlaces accesibilidad
Entre Vinyes: Capítol 3

Denominació d'Origen Tarragona

  • D.O. Tarragona que ocupa una de les zones vitivinícoles més extenses de Catalunya
  • Entrevistarem a Lluís Grogues, president de la D.O. Tarragona
  • Meritxell Falgueras ens explica com es fa l’ anàlisi visual dels vins

Per
Entre Vinyes - D.O. Tarragona

El programa “Entre Vinyes” s’emetrà cada diumenge a les 13:00 hores La 2

Equip del programa “Entre Vinyes”:
Direcció: Francesc M. López
Guió: Francesc M. López, Montse Elias, Rosa Masip i Joan Sella
Assessorament i secció vins: Meritxell Falgueras, sommelier
Realització: Miquel Pinteño, Agnès Bibiloni i Xavi Royo
Producció: Isabel Blesa, Ari Breescó i Marc Royo
Imatge i So: Xavier Monistrol i Jordi Sánchez

En el capítol d’avui coneixerem la Denominació d’Origen Tarragona que ocupa una de les zones vitivinícoles més extenses de Catalunya.
S’estén per les terres del Camp de Tarragona, un sector del Priorat i una àrea de la comarca de la Ribera d’Ebre. Un territori ple d’història vinculat a la cultura del vit des de fa més de 2.000 anys. La seva proximitat a les rutes marítimes fenícies va afavorir que fos una de les primeres a la Península en cultivar la vinya.

Entre les seves soques, hi predomina el raïm blanc, amb varietats tradicionals, a les que s’han afegit d’altres de foranies, però també trobem rosats i negres, tant joves com de criança. Una diversitat geogràfica i climatològica del territori la que conforma la versatilitat dels vins que produeixen els seus cellers i cooperatives.

Visitarem el Celler De Muller. Un dels més destacats d’aquesta D.O. per la seva tradició i per haver ser nomenat proveïdor pontifici, des de Pius X fins Joan XXIII. Actualment, produeix una variada gamma de vins, entre ells els que destaquen els seus vins de Missa.

Amb la Meritxell Falgueras aprendrem com es fa l’ anàlisi visual dels vins i ens comentarà les característiques dels vins elaborats a la D.O. Tarragona.

Descobrirem com s’elaboren vins ecològics en el Celler Helga Harbig de la mà de la seva propietària.

Visitarem el Celler Vinícola de Nulles, obra de l’arquitecte Cèsar Martinell. Un espectacular edifici modernista convertit en cooperativa que s’ha adaptat als nous temps.

Gaudirem de la “Vinitcultura”, una activitat enoturística en el mateix celler que té lloc per la nit on els seus participants faran una cata a cegues i intentaran endevinar quins plats estan menjant i quins vins estan bevent.

Entrevistarem a Lluís Grogues, president de la D.O. Tarragona, per a que ens parli de la tradició i el present dels vins de produïts en aquest consell regulador.

També farem una altra activitat d’enoturisme anomenada “Walk & Wine” que el Celler Mas Vicenç ofereix als seus visitants. Es tracta d’una passejada en grup entre les vinyes del mateix celler com si es tractés d’una marxa nòrdica. Els seus participants realitzen una parada a mig camí i realitzen un tast a una era on maridaran un plat de la zona amb un vi del mateix celler.

A més, realitzarem una altra activitat consistent en una passejada en carro fins arribar a les vinyes del Celler Vinya Janine on s’expliquen les diferents varietats de raïm que hi conreuen.
I finalitzarem el programa veient la preparació del plat de conill desossat amb picada que maridarà amb un vi de la D.O. Tarragona.

Enllaços:

D.O. Tarragona: http://www.dotarragona.cat/
Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre: http://www.riberaebre.org/
Celler De Muller: http://www.demuller.es/cat/index.html
Celler Vinícola de Nulles: http://www.vinicoladenulles.com/
Celler Mas Vicenç: http://www.masvicens.com/
Celler Vinya Janine: http://www.vinyajanine.com/catala/index.htm