Enlaces accesibilidad

Dr. Joaquim Bellmunt: "No podia dir que no a la proposta, però és un viatge amb bitllet de tornada"

  • Dr. Joaquim Bellmunt, oncòleg de l'Hospital del Mar i un dels referents mundials en càncer de bufeta i ronyó
  • Treballarà al Dana-Farber Cancer Institute a Boston, un dels millors centres d'investigació del càncer del món
  • Bellmunt dirigirà el centre de càncer de bufeta, investigarà les seves alteracions genètiques i també serà professor associat a Harvard
  • Cristina Puig va entrevistar Joaquim Bellmunt divendres, 22 de març, a La 2

Per
Gent de paraula - Joaquim Bellmunt - 22/03/2013

El doctor Joaquim Bellmunt, oncòleg de l'Hospital del Mar,  i un dels referents mundials en càncer de bufeta i ronyó, emprèn una nova aventura en terres americanes.

tinc molt clar que és un viatge amb bitllet de tornada. El meu destí final és a Catalunya

S'incorpora a dos centres pioners en la investigació del càncer, el Brigham Womens i el prestigiós Dana-Farber Càncer Institut a Boston.

Allà dirigirà el centre de càncer de bufeta, i investigarà les seves alteracions genètiques. També serà professor associat a Harvard. 

Aquesta oportunitat és fruit de molts anys de treball, una proposta a la que no podia dir que no "Però tinc molt clar que és un viatge amb bitllet de tornada. El meu destí final és a Catalunya", matisa.

Als EUA la investigació és una prioritat

El doctor Bellmunt s'afegeix a la llarga llista d'investigadors catalans que marxen als Estats Units per treballar en l'àmbit de la recerca.

allà la investigació és una prioritat. Aquí, en canvi, no tens temps per dedicar-te a la recerca i els recursos són més escassos

Als EUA, els recursos i especialitats marquen la diferència: "allà la investigació és una prioritat. Aquí, en canvi, no tens temps per dedicar-te a la recerca i els recursos són més escassos".

Europa genera grans especialistes, explica el doctor Bellmunt, però acaben marxant als Estats Units perquè allà l'entorn és més favorable a la investigació "i tot està centralitzat, de manera que tot és més accessible".

Hi ha una gran relació entre tabaquisme i càncer de bufeta

Allà se centrarà en la recerca del càncer de bufeta, un dels càncers en el que s'ha avançat menys. El que es té més clar, però, és que el tabac encara el fa més agressiu. "Hi ha una gran relació entre tabaquisme i càncer de bufeta".

Tot i que ara hi ha menys persones fumadores, el doctor creu que "encara no li veiem el perill. Com que no genera un mal immediat, ningú pensa en les conseqüències futures. I el tabac és com la ruleta russa".

El gran misteri del càncer

Avui per avui, el càncer és encara el gran misteri per resoldre.

No trobem una causa única, com ara en malalties com la sida

La genètica revela molta informació sobre aquesta malaltia, però el gran problema "és que els tumors són molt espavilats. Tenim molta informació genètica, moltes anomalies, però quan és l'hora d'analitzar-les, resulta que ens canvien. No trobem una causa única, com ara en malalties com la sida". Això deriva en què un pacient pot respondre molt bé al tractament i en d'altres no funciona.

Ha de saber la veritat tolerable i donar la informació en el moment adequat

Un dels moments més delicats per a un metge és comunicar al pacient que té càncer: "amb els anys aprens a fer-ho, però és una situació que has de tractar amb molta delicadesa". Això sí, cada pacient és un cas diferent i s'ha de mesurar la informació. "Ha de saber la veritat tolerable i donar la informació en el moment adequat".

Retallades i recerca: incompatibles

perquè les retallades suposen que molta gent no podrà portar a terme molts projectes de investigació

Bellmunt veu amb preocupació la situació que viu la sanitat al nostre país, "perquè les retallades suposen que molta gent no podrà portar a terme molts projectes de investigació".

La inversió en recerca és "crucial per l'avenç del coneixement i hauria de ser una prioritat, perquè això també afectarà l'aprovació de medicaments. Si no s'investiga no es poden trobar nous fàrmacs". El doctor Bellmunt considera que ha d'haver-hi un esforç per racionalitzar els recursos.