Enlaces accesibilidad
Dimarts 31 de març a les 18:10h i dissabte 4 d'abril a les 13:40h a La 2

'Carràrius' recorre les poblacions d'Esplugues de Llobregat, Peralada, Caldes de Montbui, Palafrugell i Barcelona

  • Rubèn Muntañà descobreix els secrets que amaguen aquestes localitzacions amb carrers literaris, carrers sanguinaris i carrers on s'han signat documents desastrosos

Per
El presentador del programa Rubèn Muntañà agenollat al costat de la Font dels Escaladors
Rubèn Muntañà a la Font dels Escaladors de Caldes de Montbui

'Carràrius' és un programa en català de divulgació històrica sobre els carrers de Catalunya de La 2. El presenta Rubèn Muntañà i s'emet els dimarts.

Al capítol d'aquesta setmana, 'Carràrius' visita cinc itineraris per mostrar, entre d'altres coses, la llar del Baró Maldà, exemples de vida medieval, un recorregut per les aigües termals i un municipi literari. Per conèixer totes aquestes curiositats viatjarem a les poblacions d'Esplugues de LlobregatPeralada, Caldes de Montbui Palafrugell i al barri del Raval de Barcelona.

A Esplugues de LlobregatRubèn Muntañà coneixerà la llar de Rafael d'Amat i de Cortada, el Baró de Maldà, cronista de la vida que duien els nostres avantpassats al segle XVIII. També aprofitarà per visitar una fàbrica de ceràmica que va nodrir les obres dels arquitectes modernistes i per acabar un passeig per un carrer que ens transportarà al passat rural de la població: el carrer de Montserrat.

Un tram del carrer de Montserrat amb molta vegetació i flors

El carrer de Montserrat d'Esplugues de Llobregat rtve

Peralada, a banda de fer una visita al seu famós castell, coneixerem altres exemples de la seva vida medieval, marcada per la destrucció causada per conflictes bèl·lics i pel ressorgiment del municipi.

Caldes de Montbui farem un passeig pels principals punts relacionats amb les seves aigües termals, des de les termes romanes fins als principals balnearis del segle XIX. També ens aturarem a una font d'aigua calenta, que arriba a sortir a una temperatura de 76 graus.

Palafrugell ens anirà oferint curiositats i secrets de la mà d'un dels seus fills més il·lustres: Josep Pla. Des de la seva casa natal fins al pou on va veure perillar la vila, farem un recorregut per aquest municipi literari. L'itinerari ens durà, òbviament, a un dels pocs carrers de la nostra literatura que ha servit per titular una obra mestra: el carrer Estret.

Al fons de la imatge la façana del Centre Fraternal de Palafrugell

El Centre Fraternal de Palafrugell a la Plaça Nova rtve

Per acabar el programa visitarem el carrer Joaquim Costa de Barcelona, conegut anteriorment com a carrer de Ponent. Aquí reviurem successos tràgics lligats a la Vampira del Raval, però també farem visites més festives, com ara als carrers del Lleó, del Tigre i de la Paloma, que sembla ser que tenen molta relació amb la històrica sala de ball del Raval.

RTVE

anterior siguiente