Enlaces accesibilidad
RTVE Somos Cine

Jorge Sanz, Premi Sant Jordi de RNE a la Trajectòria

  • Un actor amb 40 anys de carrera que ha protagonitzat pel·lícules com 'El año de las luces', 'La niña de tus ojos’, 'Belle Époque' o 'Si te dicen que caí'
  • Els guardons s'entregaran el 29 d'abril a Barcelona

Per
Jorge Sanz
Jorge Sanz

RNEpremi Sant Jordi de Cinematografía 2019 Trajectòria l'extensa carrera professional de Jorge Sanz. Els guardons que enguany celebren la seva 63a edició, s'entregaran el 29 d'abril al CaixaForum de Barcelona. Els principals guardons han reconegut aquest any, a més, les pel·lícules 'Las distancias' i 'Viaje al cuarto de una madre', ambdues participades per RTVE.

L'actor madrileny Jorge Sanz, que aquest 2019 complirà 50 anys, fa 40 que es dedica al cinema. Va debutar de nen, als 9 anys, a 'La miel' de Pedro Masó. D'aquella època és una aparició al cinema americà , amb 'Conan El Bárbaro'. Ja d'adolescent va rodar 'Mambrú se fue a la guerra' amb Fernando Fernán Gómez i 'El año de las luces' de Fernando Trueba, on va coincidir per primera vegada amb una de les seves parelles cinematogràfiques, Maribel Verdú, amb qui també va fer 'Amantes'. En aquest film també va coincidir amb Victoria Abril igual que a 'Libertarias', i més tard l'oscaritzada 'Belle Époque'. Més endavant, Fernando Trueba l'inclouria també al repartiment de 'La niña de tus ojos', i recentment a 'La reina de España'.

Amb un altre dels directors clau de la seva filmografia, Vicente Aranda, rodaria la pel·lícula 'Si te dicen que caí', amb que va guanyar els premis més importants: el Goya a millor actor protagonista, el Fotograma de Plata i el Premi Sant Jordi de 1990.

La seva naturalitat davant de la càmera va fer que durant bastants anys fos un dels actors més sol·licitats de la seva generació. A més d'intensos drames, ha treballat en nombroses comèdies com 'Los peores años de nuestra vida' d'Emilio Martínez Lázaro, 'Cha cha chá' d'Antonio del Real, 'Oviedo Express' de Gonzalo Suárez, 'Orquesta Club Virginia' de Manuel Iborra, 'Sin vergüenza' i '¿De qué se ríen las mujeres?' de Joaquín Oristrell o '¿Por qué lo llaman amor cuando quieren decir sexo?', de Manuel Gómez Pereira.

És dels pocs actors que poden presumir d'una sèrie que porta el seu nom '¿Qué fue de Jorge Sanz?', de David Trueba, que també va comptar amb ell per 'Vivir es fácil con los ojos cerrados'.

Aquest actor de dilatada trajectòria que sempre ha connectat bé amb el públic, ha compaginat el cinema amb el teatre i la televisió. Actualment forma part del repartiment de la sèrie de La 1 'Derecho a soñar'.

Premis Sant Jordi 2019

Els Premis RNE Sant Jordi de Cinematografía han destacat en aquesta edició 'Las distancias', participada per RTVE, com a millor pel·lícula espanyola.

Cartell de la pel·lícula 'Las distancias'

El premi a millor actriu espanyola és per a Bárbara Lennie, pels seus treballs a ‘Petra’, ‘La enfermedad del domingo' (participades por RTVE), ‘El reino’ i ‘Todos lo saben’. I Antonio de la Torre ha estat considerat millor actor espanyol pel ‘El reino’.

El premi a la millor òpera prima ha estat per a 'Viaje al cuarto de una madre', de Celia Rico, també amb participació de RTVE.

I en l'apartat internacional 'Lázzaro feliz', d'Alice Rohrwacher, ha estat considerada millor pel·lícula, i Harry Dean Stanton y Vicky Krieps, millor actor i actriu respectivament.

Les Roses de Sant Jordi i el Premi a la Indústria s'atorgaran en els pròxims dies.

RTVE

anterior siguiente