Enlaces accesibilidad
6 d'abril de 1968

Espanya aconsegueix el primer lloc en Eurovisió amb "La, la, la" interpretat per Massiel

  • Massiel, amb 21 anys, guanyava per primera vegada per a Espanya, el primer lloc en el Festival de la Cançó d'Eurovisió, celebrat en el Royal Albert Hall de Londres
  • El seu triomf va suposar una gran sorpresa ja que va batre al favorit, el britànic Cliff Richard amb el seu tema "Congratulations"
  • Al principi, Espanya anava a ser representada pel cantautor Joan Manuel Serrat,  cantant el mateix tema, però ell es va negar a actuar si no ho feia en català

Per
Festival de Eurovisión 1968 - Massiel cantó "La, la, la"

El jurat espanyol d'Eurovisió1968 va estar format per Ana María Badell de Fisac (presidenta), Jesús María de Arozamena, Natalia Figueroa (presentadora de televisió), Feliciano Muñoz Rivilla (defensa de l'Athlétic de Madrid), Mara Recatero Jiménez, José María Forqué, María Rosa Zumarra, (famosa concursant de "Un millón para el mejor", Pilar Miró (realitzadora de TVE), Juan van Halen i Rafael Cano Sanz.

El festival d'Eurovisió va néixer com a tal en 1956, però Espanya no participa fins a 1961, mesos abans havia ingressat en l'organització de televisors europees i havia guanyat per tant el dret a enviar el seu representant al festival.

El debut és a càrrec de Conchita Baptista amb la cançó "Estando contigo", de Guijarro i Algueró, però no obté els resultats esperats quedant com el novè país dels 15 que participen. Els anys següents Espanya tampoc té molt èxit amb els representants que envia i no és fins als anys 66 i 67 que Espanya aconsegueix el sisè lloc amb "Yo soy aquel" i "Hablemos de amor" respectivament, els dos temes composats per Manuel Alejandro i interpretats per Raphael.

Arribem a 1968, el sistema d'elecció del representant canvia i s'obre a les diferents cases discogràfiques. La coneguda companyia discogràfica Zafiro-Novola presenta una cinta que conté tres temes: "Nos falta fe" de Juan y Junior, "Titiritero" de Joan Manuel Serrat y "La, la, la" del Dúo Dinámico. TVE tria aquesta última, però amb la condició que la canti Joan Manuel Serrat, qui accepta tot i no ser un tema escrit per ell.

Artur Kaps, qui ha aconseguit grans èxits a TVE amb programes d'entreteniment, considera que la cançó necessita alguns arranjaments i viatja a Alemanya perquè el seu amic i conegut arranjador Bert Kaempfert li doni un cop de mà. Serrat es desplaça a Alemanya amb el seu representant Lasso de la Vega per al nou enregistrament, i una vegada allí decideixen gravar també una versió en català. Un sector de l'entorn artístic i intel·lectual de Serrat a Catalunya critica a Serrat per cantar en castellà, Lasso proposa a TVE que la cançó contingui alguna estrofa en català, però la proposta és rebutjada. Finalment Joan Manuel Serrat renuncia a la seva plaça en Eurovisió.

Queden pocs dies per al Festival i Espanya no té representant. Finalment, i després d'uns contactes infructuosos amb Marisol, es crida a Massiel, qui accepta la proposta, deixant la seva gira per Mèxic.

Amb només un parell de setmanes per preparar la cançó, Massiel aterra a Londres amb el temps just per als assajos. Encara així Massiel es guanya a la premsa, que no s'esperaven que la representant d'Espanya fos una noia jove, vestida a la moda i que damunt parlava diversos idiomes.

Durant la final, en la qual van participar 17 països i que va ser retransmesa en directe per tota Europa, Alemanya dóna a Espanya els vots necessaris perquè Massiel s'alci amb la victòria deixant al britànic Cliff Richards, que 'jugava' a casa, amb la segona posició.

A partir d'aquell triomf, Massiel es converteix en una coneguda artista a nivell internacional, fent diverses aparicions en cinema i teatre, interpretant obres de Bertolt Brecht o Shakespeare, i en programes i sèries de televisió de diferents països.

1968, el año de la revolución... de Massiel

43 aniversario del triunfo de Massiel en Eurovisión

anterior siguiente
7 Fotos 1 / 7 ver a toda pantalla
  • La intérprete de "La, la, la", junto al cantante británico Cliff Richard y el Dúo Dinámico

    La intérprete de "La, la, la", junto al cantante británico Cliff Richard y el Dúo Dinámico

    La intérprete de "La, la, la", junto al cantante británico Cliff Richard y el Dúo Dinámico

  • La cantante, durante su actuación en el escenario del Royal Albert Hall londinense

    La cantante, durante su actuación en el escenario del Royal Albert Hall londinense

    La cantante, durante su actuación en el escenario del Royal Albert Hall londinense

RTVE

anterior siguiente