Enlaces accesibilidad
Diumenge 2 de desembre a les 11.15 a La 2

"De Museus" visita l'Ecomuseu - Farinera de Castelló d'Empúries

  • El programa també visita els camps de blat i la fleca d'en Robert Figueres per conèixer el 'pa de la tramuntana'

Por
La directora del programa, Montse Cuní
La directora del programa, Montse Cuní

"De Museus" és un programa dirigit per Montse Cuní que descobreix els secrets i les curiositats dels museus de Catalunya.

Aquesta setmana "De Museus" visita l'Ecomuseu de Castelló d'Empúries que explica i mostra la gran tradició farinera de l'Empordà. De fet, si es passeja pel municipi hi ha petites restes que indiquen que som en terres farineres, com una mesura de gra i una roda de molí.

Fins no fa gaire a la província de Girona hi havia 35 farineres, tres de les quals s'ubicaven a Castelló d’Empúries. Als anys 90 va tancar l'última farinera activa. La directora del museu, Carme Gilabert, explica que abandonar-la significava oblidar la gran tradició farinera de l'Empordà, així que van restaurar l'edifici i la maquinària i es va reconvertir en Ecomuseu.

Passejant per l'Ecomuseu l'espectador es pot imaginar perfectament el seu funcionament: la fàbrica resta gairebé intacta. L'equip del programa parla amb en Juan José que hi va treballar durant molts anys, recorda aquell temps amb enyorança, però també confessa que la feina era dura, com carregar sacs a l'espatlla.

L'Ecomuseu pretén ser una eina d'interacció amb el municipi, els seus habitant i l'entorn. Per exemple, una de les activitats que hi ha és la de fer pa. "De Museus" visita els camps de blat i la fleca d'en Robert Figueres per conèixer el 'pa de la tramuntana'. En la difusió d'aquest pa amb denominació d'origen hi participa molt activament l'Ecomuseu, una forma de recolzar la producció, el paisatge agrari de l'Empordà i mantenir viva la història d'un temps en que la farina fou importantíssima en el sostén diari i el comerç.

RTVE

anterior siguiente