Enlaces accesibilidad
Un cafè d'idees amb Gemma Nierga

Mas i Montilla lamenten la manca d'acord per la formació d'un govern estable a Espanya

  • Artur Mas i José Montilla han coincidit a lamentar la manca d'acord per a formar govern a Espanya.
  • Primer "Cafè d'Idees" de la temporada a Ràdio 4 amb Gemma Nierga i els protagonistes de l'actualitat política.

Per
Un cafè d'idees amb Gemma Nierga - Artur Mas i José Montilla han coincidit a lamentar la manca d'acord per a formar govern a Espanya

Els dos expresidents de la Generalitat, Artur Mas i José Montilla han estat d'acord en lamentar la falta d'un govern estable a l'estat i que el més probable siguin unes noves eleccions al novembre. Montilla ho ha lamentat afegint que "no serviran ni per desbloquejar la situació política a Catalunya i per moltes altres necessitat del país". Artur s'ha mostrat escandalitzat per la falta d'acord que PSOE i Podemos no es posin d'acord, perquè tenen majoria per evitar que hi hagi un govern de les dretes "que aquests sí que es posaran d'acord".

Gemma Nierga, que avui estrenava l'espai 'Un cafè d'idees' a Ràdio 4 els ha preguntat per les conseqüències de la sentència del procés i per la possibilitat de demanar un indult. Artur Mas ha dit que no volia parlar ni d'indults ni d'amnistia però que calia trobar qualsevol via per fer sortir de la presó als líders independentistes. L'expresident Montilla no ha volgut concretar un hipotètic indult fins a no conèixer en detall la sentència, sí que ha dit que "serà un problema afegit als problemes que ja tenim".

 EL MATÍ A RÀDIO 4 - RTVE.es

José Montilla: "Estic a favor que torni la política, que hi hagi un govern efectiu a Espanya, que les forces catalanes tinguin una actitud constructiva. El problema de fons no és només la sentència. Dir: ho tornarem a fer no ajuda".

Sobre el procés i els fets del 2017, Artur Mas ha reconegut el fracàs de la via unilateral: "És evident que la via unilateral no ha tingut èxit, que va ser un recurs davant la manca de diàleg de l'altra part: només hi va haver una resposta policial, judicial o de guerra bruta".

De la situació actual a Catalunya Mas i Montilla han posat l'accent en qüestions diferents, si per una part Montilla ha considerat que avui l'autogovern té menys capacitat operativa que fa uns anys i ha dit que "la societat està malhumorada, no m'atreviria a dir fracturada, però clarament malhumorada. Hem donat passos evidents per la fractura i la divisió". Artur Mas ha valorat que "hi ha un país en moviment, amb les seves contradiccions, frustracions, els seus èxits. Un país inquiet, amb gent implicada a la política, és un bon símptoma".

 EL MATÍ A RÀDIO 4 - RTVE.es

Avui és onze de setembre, diada nacional de Catalunya i els dos expresidents han coincidit defensar un paper institucional de la Generalitat i Mas ha recordat que mai va participar en la Diada com a president perquè ell "representava els qui es manifestaven i els qui no". Montilla ha afegit que "Les institucions que són de tots, les hem de preservar d'una diada que és només d'uns quants."

Primer "Cafè d'Idees" de la temporada a Ràdio 4 amb Gemma Nierga que de dilluns a dijous farà 'un cafè' amb protagonistes de l'actualitat política, des de la sala Beckett de Barcelona. Una conversa fora dels estudis que busca facilitar l'entesa i la comprensió dels fets.

Radio

anterior siguiente