Enlaces accesibilidad
Colors de tardor

Quan canvia la coloració de les fulles dels arbres?

  • La calor i la sequera de l'estiu han fet que molts carrers quedessin coberts de fulles seques abans d’hora
  • El canvi de color de les fulles dels arbres caducifolis arrencarà a principis d'octubre a l'Alt Pirineu

Per

Mapa del canvi de coloració de les fulles dels arbres segons regions
Mapa del canvi de coloració de les fulles dels arbres segons regions

En un parell de dies començarà la tardor astronòmica. Durant aquesta estació, els dies s'escurcen i les temperatures baixen lentament. És cert que la calor i la sequera d'aquest estiu han fet que molts carrers quedessin coberts de fulles seques abans d'hora, però el que és habitual és que durant aquests pròxims dos mesos, les fulles vagin canviant la seva coloració i acabin caient. Malgrat tot, la persistència de les elevades temperatures d'aquest mes de setembre podria enderrerir l'arribada dels colors de tardor, enguany.

Els arbres del Pirineu, els primers a fer el canvi

El canvi de color de les fulles dels arbres caducifolis es fa de forma gradual. Els primers a canviar de tonalitat, són els boscos de les cotes mitjanes i altes del Pirineu, comencen a principis d'octubre. A mitjan octubre els canvis ja solen ser visibles a les valls i a la resta de la serralada pirinenca, alguna massissos del Prelitoral, com el Montseny, amb les seves fagedes, i també els Ports.

Al novembre, els colors de tardor arriben a la costa

A finals d'octubre, pels vols de Tots Sants, aquest canvi cromàtic s'estén per tots els boscos del Prepirineu i de la Catalunya Central. Durant el mes de novembre canvien de color les fulles del prelitoral, arribant a final de mes als arbres del litoral. Una gamma de colors vermellosos, ocres, taronges que és molt vistosa i fotogènica.

Caiguada de les fulles durant l'estiu a causa de la calor i la sequera (Fina Ros)