Enlaces accesibilidad
Setmana dels barbuts

Arriben els dies, popularment, més freds de l'any

  • La denominació de "barbuts" s'atribueix als diferents santorals de barbes llargues, espesses i blanques d'aquesta setmana
  • La tradició catalana recull a través de molts refranys aquesta creença, però es complirà i viurem el fred més intens de l'any?

Per

Setmana dels barbuts

Com cada any, als volts de mitjans de gener arriba la setmana dels barbuts, segons la tradició catalana com la setmana més freda i crua de l'hivern i, per tant, de tot l'any. La denominació de "barbuts" s'atribueix als diferents santorals d'aquests dies, com Sant Hilari (13 de gener), Sant Pau i Sant Maür (15 de gener), Sant Antoni Abat (17 de gener), Sant Fructuós (21 de gener) i Sant Vicenç (22 de gener). Tots aquests sants llueixen unes barbes llargues, espesses i blanques, associades al fred i al gel.

Dites populars

Des de fa molts anys, aquesta és la setmana més freda de l'any, i trobem molts refranys que ho recullen vinculant el fred intens d'aquests amb el santorals:

Enguany es complirà refranyer?

Climatològicament parlant és cert que el gener és el mes més fred de tots, i des del punt de vist meteorològic enguany també. I es que aquesta setmana, l'entrada d'una massa d'aire fred d'origen polar i, posteriorment, àrtica, deixarà nevades a tot el Pirineu i un ambient hivernal arreu, sobretot a partir de dimecres. Es preveuen temperatures de fins a -10/-15 ºC al Pirineu, glaçades extenses a l'interior i, localment, a la costa.