Enlaces accesibilidad
Astronomia

La primera lluna plena de la tardor eclipsarà les Oriònides

  • Avui la lluna quedarà il·luminada al 100%. Serà la primera de les tres llunes plenes de la tardor
  • Just l'endemà es donarà el màxim de la pluja d'estels de les Oriònides que serà difícil de veure per la claror que hi haurà

Per

Timelapse de la sortida de la lluna plena des de Manlleu (Carme Molist)

Amb l'arribada de la tardor, les nits es fan més llargues i tenim més hores per gaudir del cel nocturn. Aquests dies ens trobem davant dos esdeveniments astronòmics. Aquesta nit arribarà la primera lluna plena de la tardor. Durant aquesta estació en trobarem dues més: el 19 de novembre i el 19 de desembre. En cap cas seran superllunes.

Lluna plena vista des de Sant Quintí de Mediona (Xavi Navas)

Lluna plena vista des de Sant Pere de Vilamajor (Miguel Ángel Ciudad)

Pluja d'estels descafeinada

La presència de la lluna plena d'aquest dimecres coincidirà amb el punt àlgid de la pluja d'estels de les Oriònides, aquest dijous 21 d'octubre. Això vol dir que el cel no el veurem del tot fosc, ni tan sols de les zones allunyades de les ciutats. Per tant, enguany serà difícil observar dels 15 a 70 meteors per hora que deixarà aquesta pluja d'estels. Tot i que amb menys freqüència, es podrà veure fins el 7 de novembre.

L'origen d'aquesta pluja d'estels es troba en els fragments que deixa el cometa Halley,  que orbita al voltant del Sol cada 76 anys. Tots els anys, durant la segona quinzena d'octubre, la Terra passa per l'orbita d'aquest estel. Els petits fragments que hi deixa són els que veiem en forma d'estels fugaços.