Enlaces accesibilidad
Coronavirus

Amnistia Internacional denuncia "violacions de drets humans" a les residències de Catalunya i Madrid a la segona onada de la pandèmia

Per
Amnistía Internacional denuncia la vulneración de "al menos cinco derechos humanos" de las personas mayores residentes
Amnistía Internacional denuncia la vulneración de "al menos cinco derechos humanos" de las personas mayores residentes.

Amnistia internacional (AI) ha denunciat la situació a les residències d'avis durant aquesta segona onada de la pandèmia de coronavirus, que segueix sent "alarmant", ja que no s'està derivant als pacients als hospitals, no es garanteixen les visites de familiars ni s'ha reforçat el personal. L'ONG denuncia en un informe que s'han vulnerat "almenys cinc drets humans".

En un informe titulat "Abandonades a la seva sort: La desprotecció i discriminació de la gent gran a les residències durant la pandèmia a l'Estat", analitza la situació a Madrid i Catalunya.

AI denuncia que s'ha evitat el trasllat als hospitals

L'organització assegura que s'ha vulnerat el dret a la salut, el dret a la vida i a la no discriminació, així com el dret a la vida privada i familiar i al de tenir una mort digna. Durant la primera onada no es va garantir el trasllat als centres sanitaris dels residents quan era necessari i que aquest també van viure un temps llarg aïllats dels familiars i de la vida exterior.

L'ONG afirma que la denegació del dret a la salut està fortament vinculada amb les mesures d'austeritat i infrafinançament de la sanitat a l'Estat. En aquest sentit, ha assegurat que el "desmantellament del sistema sanitari de salut pública" es va manifestar a Madrid i Catalunya durant la primera onada, per exemple amb la manca d'EPI i PCR. A més, assegura que molts residents "van quedar exclosos de la derivació hospitalària de manera generalitzada i tampoc van rebre l'atenció que necessitaven".

A més, reclama que es garanteixi un contacte regular entre residents i familiars i insta al Govern a què impulsi la tramitació d'una llei estatal que estableixi un model residencial que garanteixi els drets de les persones residents a tot l'Estat.